Γενικά

03 Αυγούστου 2018 23:14

ΙΣΑ: Απροστάτευτοι οι πολίτες της Αττικής από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Text to Speech

Καταγγέλλει ολιγωρία των Αρχών στην καταπολέμηση των κουνουπιών και καλεί τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας.

ΙΣΑ: Απροστάτευτοι οι πολίτες της Αττικής από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει την ολιγωρία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας στην καταπολέμηση των κουνουπιών και καλεί τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καταγγέλλει την «εγκληματική ολιγωρία της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας» στην καταπολέμηση των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Την τελευταία εβδομάδα, διπλασιάστηκαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, ενώ η εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη αποτελεί ένδειξη ότι έχουν μολυνθεί τα κουνούπια του αστικού ιστού και είναι δύσκολο να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας στην Αττική.

«Για την ιδιαίτερα δυσμενή αυτή εξέλιξη έχουν τεράστια ευθύνη οι αρμόδιοι φορείς», υποστηρίζει ο ΙΣΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ τον χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή των νοτίων προαστίων.

Μάλιστα, ο σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε μόνο ένα όχημα και δύο υπαλλήλους με ψεκαστήρες ράχης για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα. Ανάλογα ανεπαρκέστατα ήταν τα ποσά που φαίνεται ότι έχουν διατεθεί για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και Νήσων) είναι μόλις 361.228 ευρώ για τρία χρόνια.

AP - κουνούπια - ελονοσία

Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους επιστήμονες, με τους οποίους επικοινώνησε ο ΙΣΑ, τα χρήματα που έχουν διατεθεί, καθιστούν αδύνατη την καταπολέμηση του πληθυσμού των κουνουπιών, με αποτέλεσμα η Αττική να έχει μείνει για άλλη μια χρονιά αθωράκιστη απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου και στις άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια.

Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για να διευκρινιστεί εάν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για τους ψεκασμούς στις συγκεκριμένες περιοχές είναι μόνον αυτά που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις στη “Διαύγεια”.

Επίσης καλεί το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν παρακολούθησε την εκπόνηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στις διάφορες περιοχές της χώρας και εάν διασφάλισε ότι έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και. με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου, καλεί τους πολίτες να λάβουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας.

VIDEO