Αστυνομικό Δελτίο

22 Νοεμβρίου 2018 20:19

Νέα στοιχεία για τη δράση της σπείρας των Γεωργιανών που ξάφριζε σπίτια

Text to Speech

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εμπλέκονται σε επιπλέον 30 περιπτώσεις κλοπών και ληστειών.

Νέα στοιχεία για τη δράση της σπείρας των Γεωργιανών που ξάφριζε σπίτια

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής 29 κλοπές από οικίες και μία ληστεία, που αποδίδονται στην σπείρα των Γεωργιανών, η οποία εξαρθρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Το εγκληματικό δίκτυο, ένα από τα μεγαλύτερα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, αποδομήθηκε πλήρως και συνελήφθησαν 21 μέλη του.

Πρόκειται για 18 Γεωργιανούς, έναν Έλληνα, έναν Ιρακινό και έναν Βούλγαρο, ηλικίας από 24 έως 64 ετών.

Από την αρχική έρευνα των Αρχών είχε προκύψει πως ενέχονταν σε τουλάχιστον 70 περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων, μίας ένοπλης ληστείας με αρπαγή, καθώς και σε περιπτώσεις αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών, καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας.

ΕΛ.ΑΣ. - ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΩΝ

Η σπείρα χρησιμοποιούσε “επιχειρησιακά” οχήματα για να προσεγγίζουν τις οικίες, τις οποίες είχαν στοχοποιήσει και αφού ενεργούσαν διερευνητικές διαδρομές σε παρακείμενες οδούς, αποβίβαζαν τα άτομα που θα ενεργούσαν την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο “τσιλιαδόρου”.

Προκειμένου να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων, χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους, σε αρκετές περιπτώσεις, προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.

Κομβικό ρόλο φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των “επιχειρησιακών” μελών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.). Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν δίσταζαν να προμηθεύουν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να εισέρχονται άμεσα και χωρίς πρόβλημα στις οικίες που επιθυμούσαν να διαρρήξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO