Γενικά

26 Νοεμβρίου 2018 17:53

Εικόνες που κόβουν την ανάσα μετά την κατολίσθηση στο Πλωμάρι (βίντεο)

Text to Speech

Επιτόπια έρευνα από ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκκενώθηκαν σπίτια. Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα μετά την κατολίσθηση στο Πλωμάρι (βίντεο)

Σε επιτόπια έρευνα στο Πλωμάρι προχώρησε η ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης της περιοχής εκκένωσης.

Σε βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι εικόνες από την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, κόβουν την ανάσα. 

Μετά την κατολίσθηση επιλέχτηκε η λύση της εκκένωσης σπιτιών ενώ το τμήμα του οικισμού Πλωμαρίου που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια. Η εκκένωση αφορά συνολικά 37 άτομα. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας είχε πει ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής. Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

VIDEO