Γενικά

07 Μαρτίου 2019 08:40

Το ΑΠΘ δίνει “σάρκα και οστά” στο πρώτο πανευρωπαϊκό πανεπιστήμιο

Text to Speech

Για το πρόγραμμα “Επίκουρος” μίλησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας.

Το ΑΠΘ δίνει “σάρκα και οστά” στο πρώτο πανευρωπαϊκό πανεπιστήμιο

Στη σύμπραξη με άλλα επτά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του προγράμματος "Επίκουρος" (σ.σ. Epicur), όπως τονίζει στον Alpha 96,5 ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

"Είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα που σχετίζεται με το Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φέρει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε άλλο επίπεδο συνεργασίας και να δώσει πολύ καλύτερες προοπτικές στους Ευρωπαίους φοιτητές", εξηγεί ο κ. Μήτκας. Σε σχέση με τους στόχους τους προγράμματος ο ίδιος συνοψίζει ότι  "οι φοιτητές θα παρακολουθούν προγράμματα σε ξένη γλώσσα, στα αγγλικά στη δική μας περίπτωση, κατ' αρχήν, και θα δώσει την ευκαιρία στα πανεπιστήμια να φέρει πιο κοντά τα προγράμματα σπουδών, να γίνουν μεγαλύτερες συνεργασίες στο προπτυχιακό επίπεδο", ακόμη και στο κομμάτι της έρευνας. Ταυτόχρονα, άλλος βασικός στόχος του προγράμματος είναι "είναι να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα" στους νέους πολίτες και "να εργάζονται και να νιώθουν ότι ανήκουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια", συμπληρώνει ο κ. Μήτκας.

Με τον "Επίκουρο" οι φοιτητές δεν θα παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για ένα εξάμηνο, όπως συμβαίνει με το Erasmus, αλλά θα μπορούν να μετακινούνται σε οποιοδήποτε από τα οκτώ πανεπιστήμια του "Επίκουρου", τα οποία είναι του Στρασβούργου, το Άνταμ Μιτσκιέβιτς του Ποζνάν στην Πολωνία, του Άμστερνταμ, του Φράιμπουργκ, της Άνω Αλσατίας στη Μυλούζ της Γαλλίας, το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής στη Βιέννη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Σήμερα, "Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ενισχύσει τα δικά της πανεπιστήμια" διότι "έτσι θα γίνουν πιο ελκυστικά στον παγκόσμιο πληθυσμό" έναντι εκείνων στις ΗΠΑ και των αναδυόμενων σε Κίνα και Ινδία.

Τα προγράμματα σπουδών στον "Επίκουρο" είναι δύο και διεπιστημονικά με το ένα να αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και το δεύτερο την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις ευρωπαϊκές σπουδές, διευκρινίζει ο κ. Μήτκας. Σε αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται διάφορες σχολές τόσο από τις Θετικές Επιστήμες, όσο και από τις Ανθρωπιστικές, συμπληρώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρύτανη του ΑΠΘ, οι πρώτοι φοιτητές θα φοιτήσουν με το πρόγραμμα του "Επίκουρου" το νωρίτερο το 2020, διότι "το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και δεν υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβρη να υποδεχτούμε τους φοιτητές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO