Γενικά

12 Μαρτίου 2019 06:27

“Πόλεμος” για την… ανταλλαγή του “Δρομέα” με άγαλμα από τα Σκόπια

Text to Speech

Σάλος μετά την αποκάλυψη Βαρώτσου για την πρόταση που του έκανε η Υπ. Πολιτισμού. Τι απαντά η Μ. Ζορμπά. Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο γλύπτης. Ποια είναι η θέση της Βόρειας Μακεδονίας.

“Πόλεμος” για την… ανταλλαγή του “Δρομέα” με άγαλμα από τα Σκόπια

Ο «Δρομέας» το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος, η φημολογία για τη μεταφορά του από την Αθήνα στα Σκόπια, κάτι που διαψεύδει με δήλωσή της στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Πολιτισμού. 

Ο Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, «η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε». 

Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν». 

Ωστόσο, ο Έλληνας γλύπτης μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα" και απαντώντας στην δήλωση της Μυρσίνης Ζορμπά τόνισε ότι αυτό προσβάλλει την διανοητική του ισορροπία και το ήθος του, ενώ σημείωσε αρχικά ότι η Υπουργός Πολιτισμού τον άφησε εμβρόντητο δυο φορές μέσα σε μια ημέρα, μία όπως είπε με την πρότασή της για ανταλλαγή του γλυπτού με ένα γλυπτό από τα Σκόπια και μια με την διάψευση της πρότασης αυτής. 

Η ανακοίνωση της κυβέρνσησης της Βόρειας Μακεδονίας

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η συμφωνία Πρεσπών υπογράφηκε για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εστιάζουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών. Σύμφωνα με αυτή, την επόμενη περίοδο όλα τα μνημεία, που ανήκουν στην ελληνική ιστορία, θα επισημανθούν με πινακίδες ως τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη πρωτοβουλία στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

ΝΔ: Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι

«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση», αναφέρει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάνν, σχολιάζοντας το θέμα.

Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρει ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη “ιδέα”». Και καταλήγει: «Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

VIDEO