Κοινωνία

13 Ιουνίου 2019 22:08

Χειροπέδες στον ιερόσυλο που έκλεψε τάματα απο την Παναγιά Πορταΐτισσα

Διάβασέ μου το...

Μετά απο πολύωρες αναζητήσεις, στα δάση του Αγίου Όρους, ο άνδρας έπεσε στα χέρια των αστυνομικών.

Χειροπέδες στον ιερόσυλο που έκλεψε τάματα απο την Παναγιά Πορταΐτισσα
-

Μετά απο πολύωρες αναζητήσεις των αστυνομικών σε δασώδεις περιοχές στο Άγιο Όρος συνελήφθη ο ιερόσυλος που έκλεψε τάματα απο την Παναγιά Πορταΐτισσα, στην Μονή Ιβήρων.

Πρόκειται για έναν 56χρονο Ρουμάνο, ο οποίος μετά απο το ανθρωποκυνηγητό των στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Όρους και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, έπεσε στα χέρια των Αρχών.

Τα τάματα έχουν βρεθεί και θα επιστραφούν στην Μονή Ιβήρων για να τοποθετηθούν ξανά στην Παναγιά Πορταΐτισσα.

Ο άνδρας αφαίρεσε τα τάματα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Μοναχός που μετέβη στο Ναό για να ανάψει τα καντήλια αντιλήφθηκε το πρωί την παραβίαση και ενημέρωσε αμέσως τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Ναθαναήλ για την κλοπή.

Ο δράστης αρχικά εγκλωβίστηκε σε φαράγγι του Αγίου Όρους αλλά τελικά συνελήφθη σε έναν γκρεμισμένο πύργο έξω από την Μονή Ζωγράφου, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Μονή Ιβήρων, όπου και διέπραξε την ιεροσυλία.

Για την ληστεία ενημερώθηκε άμεσα και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας.


Η Παναγία η Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων, είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν». Η ιστορία της έχει κάνει πολλούς να δακρύσουν και ακόμη περισσότερους να πιστέψουν.

Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος της ιεράς εικόνας αγγίζει τα 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα. Μάλιστα, η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

Για τους Αγιορείτες και ειδικότερα για τους Ιβηρίτες η Παναγία η Πορταΐτισσα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου ανάμεσά τους. Από το 1004 που βρέθηκε μέχρι σήμερα η εικόνα της Παναγίας δεν έχει βγεί ποτέ από το Άγιον Όρος. Ο θρύλος λέει πως όσο η εικόνα παραμένει στη θέση της το Άγιον Όρος θα είναι άτρωτο.

Άλλος θρύλος λέει πως όταν η εικόνα χαθεί θα είναι σημάδι ότι πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία. Μάρτυρες των θαυμάτων της Παναγίας είναι τα δεκάδες πολύτιμα αφιερώματα. εγκόλπια αρχιερέων, μετάλλια πρωταθλητών και ολυμπιονικών αλλά και παράσημα ηρώων, κοσμούν το εικόνισμα Της.