Κοινωνία

19 Ιουλίου 2019 14:13 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουλίου 2019 23:20

Σεισμός ταρακούνησε την Αττική

Διάβασέ μου το...

Ιδιαίτερα έντονη η δόνηση, που έγινε αισθητη στην μισή Ελλάδα. Κατάρρευση κτηρίου στην Ερμού. Προβλήματα στηις τηλεπικοινωνίες

Σεισμός ταρακούνησε την Αττική
-

Εντασης 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ήταν σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση ο σεισμός που ταρακούνησε την Αττική και εγινε αισθητός στην μισή Ελλάδα.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι "σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας".

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται σε βάθος περίπου 12 χιλιομέτρων, σον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας ότι ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. 

Στην περιοχή γίνονται διαρκώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων σημειώθηκε στις 15:11 και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.

Ο Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι "δεν ήταν αναμενόμενος σεισμός απο αυτήν την περιοχή με τόση ένταση".  Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμη, τονίζοντας ότι "δεν ειναι βέβαιο ότι τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός".

Σεισμός - Αττική

Απο την ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, λόγω του φόρτου στα δίκτυα.  Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι υπάρχουν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές, παρά μόνο σε ένα παλιό, ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας κι σε ένα ακατοίκητο ακίνητο στην Δραπετσώνα, ενώ υλικές ζημιές υπήρξαν και σε τοιχοποιίες κτηρίων στον Πειραιά, στο Αιγάλεω και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Ζημιές - κτήριο - Πειραιάς

Ζημιές καταγράφηκαν και σε εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κατέρρευσε παλιός ταινόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά. Μεγάλα προβλήματα σημειώνονται και στους δρόμους της Αθήνας, καθώς έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος, μετά τον σεισμό, με την Τροχαία να ενημερώνει σε ποια σημεία του οδικού δικτύου είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κίνηση των οχημάτων.

Στα social media αναρτώνται εικόνες απο δρόμους της Αθήνας, όπου πολίτες απο σπίτια, καταστήματα και γραφεία έχουν πλημμυρίσει τα πεζοδρόμια, ενώ έχει ζητηθεί απο εργαζόμενους σε πολυώροφα κτήρια γραφείων να εκκενώσουν τα κτήρια για προληπτικούς λόγους. Το ίδιο έκαναν και όσοι βρίσκονταν στο κτήριο της Βουλής, καθώς και στον παιδικό σταθμό, καθώς σημειώθηκαν μικές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές ζημιές σημειώθηκαν και στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. 

Σεισμός - Αττική

Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε την ώρα του σεισμού είναι ο τραυματισμός μιας εγκύου τουρίστριας, μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι την χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του. Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένα 8χρονο αγοράκι από πτώση καμινάδας στο Καματερό.

Σεισμός - ΑΝΤ1

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τηλεφώνημα που να αναφέρει κάποια κατάρρευση κτηρίου, τραυματισμό ατόμου ή κάτι σχετικό, παρά μόνο για παροχή βοήθειας που αφορά πολίτες εγκλωβισμένους σε ασανσέρ. 

Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έλαβε 32 κλήσεις για εγκλωβισμούς ατόμων σε ασανσέρ, ενώ σε 4 περιπτώσεις έκαναν επισταμένους ελέγχους σε οικήματα που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σημαντικές φθορές, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν υπήρξε κάποιος εγκλωβισμένος.

Με εντολή των επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής πληρώματα και οχήματα των υπηρεσιών έχουν βγει στους δρόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια, εφόσον ζητηθεί απο κάποιον πολιτη.

Κάνοντας απολογισμό της μέχρι στιγμής εικόνας απο τις συνέπειες του σεισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε την κατάσταση στο Λεκανοπέδιο και επεσήμανε ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι Μονάδες Υγείας, ιδίως στην δυτική Αττική, ενώ οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί, για λόγους ασφαλείας, βρίσκονται στο προαύλιο του θεραπευτηρίου.

Εντυπωσιακές ειναι οι εικόνες απο την στιγμή του σεισμού, με την σκόνη που έχει σηκωθεί απο την δόνηση στους ορεινούς όγκους της δυτικής Αττικής.

Βουνό - Ζωφριά - σεισμός

Σεισμός - Γαλάτσι

Τηλεθατές του ΑΝΤ1 και αναγνώστες του Ant1news.gr στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο απο ζημιές από σπίτια σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με πιό χαρακτηριστική μια ζαρντινιέρα που έχει αποκολληθεί και "κρέμεται" στον αέρα:

Ζημιές - ζαρντινιέρα - μπαλκόνι

Ζημιές - ζαρντινιέρα - μπαλκόνι

Σεισμός - ζημιές - Αιγάλεω

Σεισμός - ζημιές

Ζημιές - σπίτι - Πετρούπολη

Σεισμός - Αττική - ζημιές 

Πειραιάς - ζημιές - δωμάτιο μωρού

Πειραιάς - ζημιές - δωμάτιο μωρού

Ζημιές - υδρορροή

Mαγούλα - ζημιές - πενταόροφη πολυκατοικία

Mαγούλα - ζημιές - πενταόροφη πολυκατοικία

Ελευσίνα - ζημιές\Ελευσίνα - ζημιές

Καθρέπτης - τουαλέτα - ζημιές

Άνω Λιόσια - ζημιές

Σεισμός - Αθήνα

Σεισμός - Αθήνα

Σεισμός - Αθήνα

Σεισμός - Αθήνα

Σεισμός - Αθήνα

Πέραμα - Αττική - ζημιές

Πέραμα - Αττική - ζημιές

Ζημιές - αυτοκίνητο - σοβάδες - κτήριο του Κεράνη - Πειραιας

Ζημιές - αυτοκίνητο - σοβάδες - κτήριο του Κεράνη - Πειραιας

Ζημιές - αυτοκίνητο - σοβάδες - κτήριο του Κεράνη - Πειραιας

Ζημιές - σπασμένη τζαμαρία - Θηβών - Περιστέρι

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ