Κοινωνία

10 Αυγούστου 2019 21:44

Επιφυλακή για τις φωτιές σε Μαραθώνα και Ελαφόνησο

Διάβασέ μου το...

Στα πύρινα μέτωπα παραμένουν οι πυροσβέστες, παρά το ότι οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί.

Επιφυλακή για τις φωτιές σε Μαραθώνα και Ελαφόνησο
-

Ολονύχτια είναι η μάχη των πυροσβεστών με τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν το Σάββατο.

Οι δύο φωτιές στον Μαραθώνα και το Ζούμπερι είναι σε ύφεση από το απόγευμα του Σαββάτου.

Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο Μαραθώνα επιχειρούν  146 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις (4) υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Στα μάχη της πρόληψης "έπεσε" και ο ΑΝΤ1, με τον Όμιλο να παραχωρεί τα δύο του ελικόπτερα για τον εντοπισμό των εστιών.

Στο Ζούμπερι έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ - ΖΟΥΜΠΕΡΙ - ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, καθαρά για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.

Τα 288 παιδιά που βρίσκονταν στην κατασκήνωση επέστρεψαν το βράδυ σε αυτήν.

 «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε, παρουσία κλιμακίου της Δημοτικής Αστυνομίας που έσπευσε στο σημείο, κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το σχέδιο ασφαλείας των Παιδικών Κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων και τα παιδιά μεταφέρθηκαν προληπτικά στο προβλεπόμενο από το σχέδιο ασφάλειας σημείο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Στην Ελαφόνησο η πυρκαγιά έχει επίσης οριοθετηθεί, παρά το ότι είχε κάποια αναζωπύρωση νωρίς το βράδυ του Σαββάτου. Οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι το κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου, το οποίο εκκενώθηκε και οι κατασκηνωτές απομακρύνθηκαν και από το νησί, όπως και οι ένοικοι ξενοδοχείου.

φωτιά - Ελαφόνησος

φωτιά - Ελαφόνησος

φωτιά - Ελαφόνησος

φωτιά - Ελαφόνησος

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετείχαν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν τέσσερις υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Στον Ασπρόπυργο η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της.

Συνολικά σήμερα εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχείρησαν συνολικά:

459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και επτά PZL. Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του Στρατού, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

 

 Και την Κυριακή θα είναι ακραίος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αφού θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι.

Όπως δήλωσαν, πάντως, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ