Κοινωνία

11 Αυγούστου 2019 18:04 Τελευταία ενημέρωση : 11 Αυγούστου 2019 23:03

Μπαράζ πυρκαγιών σε όλη την χώρα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο. Τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή για το νησί. 63 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Μπαράζ πυρκαγιών σε όλη την χώρα (βίντεο)
-


Αντιμέτωπη με πλήθος μεγάλων πυρκαγιών βρέθηκε και την Κυριακή η Πυροσβεστική, με πολλές από αυτές να εκδηλώνονται σχεδόν ταυτόχρονα. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το 24ωρο από χθες στις 19.00 έως σήμερα στις 19.00, εκδηλώθηκαν 63 πυρκαγιές σε όλη την χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους

Στη μάχη με τις φλόγες επιχείρησαν συνολικά 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα Α/Φ, εννιά Ε/Π και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο Ε/Π του Ε.Σ., 20 οχήματα Ο.Τ.Α. και δύο υδροφόρες. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Εκεί επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL, 5 ελικόπτερα καθώς και ένα ελικόπτερο για το συντονισμό από αέρος. Στην συνολική δύναμη συμμετέχουν ομάδα της ΕΜΑΚ, πεζοπόρα αερομεταφερόμενα με 47 πυροσβέστες από την Αθήνα, την Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο, καθώς και οχήματα που έφτασαν για ενίσχυση.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει από το Σάββατο και είχε τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, από το πρωί της Κυριακής έγιναν συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς η οποία πήρε έκταση. Λόγω των συνθηκών, διατάχθηκε ξανά η εκκένωση του κάμπινγκ, κάτι που είχε γίνει και το Σάββατο, όταν ξέσπασε η φωτιά.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και σε άλλα καταλύματα και σπιτιών στον οικισμό Παναγιά, με εντολή της δημάρχου του νησιού.

φωτιά - Ελαφόνησος

Αποχώρησαν επισκέπτες από το νησί

Ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά και όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.

Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

φωτιά - Ελαφόνησος

Υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα.

φωτιά - Ελαφόνησος

Φωτιά ανάμεσα σε σπίτια στην Νέα Πεντέλη

Πυρκαγιά ξέσπασε σε κατοικημένη περιοχή της Νέας Πεντέλης αργά το απόγευμα της Κυριακής. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο οικόπεδο και στο σημείο έσπευσαν επτά οχήματα και δέκα πυροσβέστες για την κατάσβεσή της. Αν και η έκτασή της δεν είναι μεγάλη, οι πυροσβεστικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της εγγύτητάς της με τα σπίτια.

Φωτιά - Πεντέλη - Νέα Πεντέλη

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Κιλκίς, Πρέσπες και Βάρδα Ηλείας 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής, η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί και σε χαράδρες, ενώ δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Από το σημείο ξεκίνησε η αποχώρηση πυροσβεστικών οχημάτων -έχουν ήδη φύγει τέσσερα- ενώ υπενθυμίζεται ότι επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, με 18 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων έκαστο. Η φωτιά έκαιγε πουρνάρια και ξηρά χόρτα.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά σημειώθηκε και σε δασική έκταση στο Βροντερό Πρεσπών κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η φωτιά καίει δάσος με πουρνάρια διάφορα δένδρα και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής με 14 άνδρες, πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φλώρινας με 14 άνδρες ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν ένα υδροφόρο όχημα και ένα σκαπτικό μηχάνημα του δήμου Πρεσπών.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής δυτικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Παπαζαχαρίας που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο του συμβάντος.

Σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση στην Βάρδα Ηλείας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος.

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, το πύρινο μέτωπο ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή και κινδύνευσαν σπίτια, αλλά η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν αποτελεσματική. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά.

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Μουζάκι στην Ζάκυνθο

Υπό πλήρη έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις Ζακύνθου την πυρκαγιά που ξέσπασε λόγο μετά τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Μουζάκι Ζακύνθου σε έκταση με ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι δεν κινδύνεψε κάποια οικεία του χωριού του Μουζακίου.

Τριπλό μέτωπο στην Αχαΐα

Τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε διαφορετικές περιοχές της Αχαΐας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στην κοινότητα Άρλα της δυτικής Αχαΐας, η δεύτερη στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Πάτρας και η τρίτη στην περιοχή Νιφορέικα της δυτικής Αχαΐας.

Όσον αφορά την φωτιά στην Άρλα, η εστία βρίσκεται κοντά στο κοιμητήριο της κοινότητας και στην περιοχή επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στα άλλα δύο μέτωπα, στον Προφήτη Ηλία και στα Νιφορέικα, ενώ από την πλευρά της η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα για να διευκολύνει την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Καύσωνας με 41 βαθμούς και ριπές ανέμου με 111 χλμ/ώρα

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για καύσωνα με ισχυρούς ανέμους επιβεβαιώθηκαν καθώς την Κυριακή 11.08.2019 σημειώθηκαν θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητες ως και 11 χιλιομέτρων την ώρα! 

Meteo - Μέγιστες θερμοκρασίας - 11/8/2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ