Κοινωνία

12 Αυγούστου 2019 17:23 Τελευταία ενημέρωση : 12 Αυγούστου 2019 22:44

Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

«Εκρηκτικός» συνδυασμός καύσωνα και θυελλωδών ανέμων προκάλεσαν δεκάδες φωτιές το τελευταίο 48ώρο. Σε πλήρη επιφυλακή ο μηχανισμός πυρόσβεσης.

Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)
-

Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, ευτυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, με μικρότερη συχνότητα από ό,τι το Σαββατοκύριακο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα, αυτό της Ελαφονήσου που έκαιγε από το Σάββατο κι εκείνο του Υμηττού, που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής και προκάλεσε την εκκένωση κατοικιών στην Παιανία και την καταστροφή κάποιων εξ αυτών έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι ρίψεις νερού, ωστόσο, συνεχίζονται υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Στην πυρκαγιά της Παιανίας κινητοποιήθηκαν 175 πυροσβέστες με 52 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και περιοδικά πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ακόμα ένα για συντονισμό από αέρος. Συνδρομή παρείχαν δύο Chinook και δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, δύο μηχανήματα έργου και 21 υδροφόρες της Περιφέρειας, καθώς και 25 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.


Από 19:00 της 11ης Αυγούστου έως και τις 19:00 της 12ης, εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 67 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 649 πυροσβέστες, 254 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, περιοδικά επιχείρησαν επτά αεροσκάφη, δέκα ελικόπτερα και εννιά PZL.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, δύο μηχανήματα έργου του Στρατού και ένα της Περιφέρειας, 22 υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην Κεφαλονιά.

Αργά το βράδυ ξέσπασε φωτιά και στην περιοχή Καμαριώτισσα, στη Σαμοθράκη. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και μια υδροφόρα του Δήμου.

Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στη Στροφυλιά, κοντά στο Μετόχι Λαρισσού, σε χαμηλή βλάστηση, με συνέπεια να σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί στην περιοχή, αποτελούμενη από 15 οχήματα με 30 άνδρες, δυο πεζοπόρα τμήματα με 22 πυροσβέστες, 1 μηχάνημα έργου, αλλά και 5 υδροφόρες από τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Προς την Πατρών – Πύργου κινείται και αστυνομική δύναμη. Οι άνεμοι που πνέουν είναι δυνατοί.


Διπλό μέτωπο στην Μεσσηνία

Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας και στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Γλυκορρίζι και Αετός, του δήμου Τριφυλίας.

Η φωτιά στο Γλυκορρίζι έκαψε αγροτοδασική έκταση και στο σημείο επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και πέντε αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ». Νωρίς το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η δεύτερη φωτιά έχει εκδηλωθεί σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αετός, όπου 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα επιχείρησαν για την κατάσβεση της και τελικά κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο αργά το απόγευμα.

Φωτιά στην Άρτα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη θέση Πλατύ Κομποτίου Άρτας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία αργά το μεσημέρι.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 23 άνδρες με 11 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο, ενώ συνδράμει και ο δήμος Αρταίων με μια υδροφόρα.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Η φωτιά καίει δασική έκταση αλλά και ελιές, ενώ προς το παρόν δεν απειλείται οικισμός.

Για προληπτικούς λόγους έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο στη θέση Πλατύ Κομποτίου, Άρτας, ενισχύθηκαν κι αυτή την ώρα επιχειρούν, 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα με 32 πυροσβέστες, 1 αεροσκάφος, 2 πετζετέλ και 2 ελικόπτερα. Επίσης συνδράμουν 1 υδροφόρα και 1 μηχάνημα έργου, αλλά και εθελοντές.

 Έκκληση της Πυροσβεστικές

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.