Κοινωνία

14 Αυγούστου 2019 06:18 Τελευταία ενημέρωση : 14 Αυγούστου 2019 09:39

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια

Διάβασέ μου το...

Σε πύρινο κλοιό η Εύβοια. Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά. Καναντέρ και ελικόπτερα στη μάχη με τις φλόγες.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια
-

Oλονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά τα τέσσερα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνια που κινδύνευσαν από τις φλόγες και εκκενώθηκαν από νωρίς.

Οι πύρινες γλώσσες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος του δικτύου Natura, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτωπα έχουν περίμετρο περίπου 11,5 χιλιόμετρα.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες "έγλειψαν" σχεδόν τα σπίτια. Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά, ενώ αναζωπύρωση παρουσίασε το μέτωπο στον Σταυρό.

Εύβοια - φωτιά

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο του στρατού και επτά αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με δύο ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του Πυροσβεστικού Σώματος. Έφτασαν επίσης και δύο ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Εύβοια - φωτιά

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, Τάσο Αρνιακό, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» τόνισε ότι η νύχτα πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. "Εκκενώθηκαν τα χωριά και σώθηκαν περιουσίες" ανέφερε χαρακτηριστικά.


Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» βρίσκονται οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα της PANACEA που διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) με τοποθέτηση μετρητών καταγραφής στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα.

Στη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χθες το απόγευμα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αυτό που προέχει, όπως είπε, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά των περιουσιών.

Εύβοια - φωτιά

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και σήμερα στις περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, των νησιών Βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων και των νησιών του Ιονίου.

Εύβοια - φωτιά

Εύβοια - φωτιά

Εύβοια - φωτιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ