Κοινωνία

15 Αυγούστου 2019 21:26

Αδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Διάβασέ μου το...

Ασύλληπτη η καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Επί ποδός εκατοντάδες πυροσβέστες υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Αδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια
-

Σε μία χαράδρα έχει περιοριστεί το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια, μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τρίτο 24ωρο.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ωστόσο τα χειρότερα φαίνεται πως αποφεύχθηκαν. Υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η βροχή που αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες, θα βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών.

Το τελευταίο 24ωρο ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι επίγειες δυνάμεις και επιχειρούσαν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες). Επίσης στη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν από αέρος 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Εύβοια - φωτιά

Συμμετείχαν ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνέδραμαν οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση την Πέμπτη ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Εύβοια - φωτιά

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ