Κοινωνία

17 Αυγούστου 2019 17:07

Συγκλονιστικό ηχητικό: Το “MAYDAY” των πιλότων F-16 κατά τη συντριβή του “HELIOS”

Διάβασέ μου το...

Τα τελευταία λεπτά της πτήσης 522 όπως τα έζησαν οι πιλότοι των F-16 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Συγκλονιστικό ηχητικό: Το “MAYDAY” των πιλότων F-16 κατά τη συντριβή του “HELIOS”
-

Τα τελευταία λεπτά της πτήσης 522 της HELIOS, η οποία συνετρίβη στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου του 2005, όπως καταγράφηκαν από τα πιλοτήρια των δύο F-16 που απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο, δημοσιεύονται 14 χρόνια μετά.

Ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Παναγιώτης Σταθόπουλος, ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού που απογειώθηκε για να αναγνωρίσει και να αναχαιτίσει το αεροσκάφος που είχε εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου Αθηνών.

Στο ηχητικό που δημοσιεύει η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» ακούγεται ο Π.Σταθόπουλος να περιγράφει ό,τι έβλεπε μέσα στο πιλοτήριο της μοιραίας πτήσης, τις συνεννοήσεις του με τον Ανδρέα Προδρόμου, τον αεροσυνοδό με γνώσεις πιλότου, που ήταν ο τελευταίος επιζών πριν από τη συντριβή, ενώ ακούγεται και ο ίδιος ο σμηναγός να δίνει το “MAYDAY” και να λέει ότι το αεροσκάφος προσέκρουσε σε κορυφή βουνού.

ΠΤΗΣΗ - HELIOS AIRWAYS

Στο ίδιο βίντεο μιλά και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, Ακριβός Τσολάκης, για τα όσα έζησε τότε, για τα εμφανή λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και για όσα τον στοιχειώνουν ακόμα από τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα.