Δωδεκανήσα

11 Σεπτεμβρίου 2019 11:01 Τελευταία ενημέρωση : 11 Σεπτεμβρίου 2019 15:48

Θρίλερ με την κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: τα σενάρια που εξετάζονται

Διάβασέ μου το...

Από τη Μονάδα έχουν εξαφανιστεί αντιαρματικά, χειροβομβίδες και πυρομαχικά. Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών.

Θρίλερ με την κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: τα σενάρια που εξετάζονται
-

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για την κλοπή στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, το οποίο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αφαιρέθηκε σταδιακά.

Στην έρευνα συμμετέχει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, κλιμάκιό της οποίας κατέφθασε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο νησί, προκειμένου να συνδράμει τα στελέχη του Ναυτικού.

Η απώλεια τού υλικού έγινε αντιληπτή κατά την καταμέτρηση για την παράδοση - παραλαβή του αποθηκάριου της μονάδας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο αντιαρματικά, χειροβομβίδες και πυρομαχικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη διάρρηξης στην αποθήκη, όπου φυλασσόταν το στρατιωτικό υλικό και έτσι οι Αρχές εξετάζουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια.

Συγκεκριμένα, ερευνούν μήπως έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση, αν και έχει επαναληφθεί από τα στελέχη του Ναυτικού με το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, ελέγχεται μήπως έχει κλαπεί το υλικό από κάποιον που έχει πρόσβαση στη μονάδα ή μήπως έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια άσκηση και παρέλειψαν να το καταγράψουν. Τέλος, ερευνάται το σενάριο το πολεμικό υλικό να βρίσκεται σε αποθήκη άλλης μονάδας ύστερα από κοινή άσκηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα, αλλά διαπιστώθηκε τώρα. «Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση» τόνισε ο υπουργός.

Για την υπόθεση με το χαμένο πολεμικό υλικό από τη ναυτική βάση στη Λέρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η απώλεια διαπιστώθηκε τώρα, επί κυβέρνησης ΝΔ, κατά την παράδοση-παραλαβή. «Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή έγινε πέρυσι, άρα η κλόπη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε από τον Ιανουάριο του 2019 έως το καλοκαίρι του 2019», είπε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αφαίρεση του υλικού να έγινε σταδιακά σε περισσότερες από μία φορές.

Δρίτσας: Αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση

ΛΕΡΟΣ - ΒΑΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Τη διερεύνηση του ζητήματος της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο ζητά ο τομεάρχης Εθνικής 'Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και επισημαίνει ότι σε κατάλληλο χρόνο η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση.

«Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε με την οφειλόμενη σοβαρότητα αλλά και ανησυχία, την έρευνα για το τουλάχιστον περίεργο συμβάν της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο. Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση, από την πλευρά της Κυβέρνησης» σημειώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με έκπληξη, όμως, διαβάσαμε χθες το βράδυ, τη γραπτή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με βάση την οποία ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κάποιες «πρώτες ενδείξεις», σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει, αναφορικά με το χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας,» επισημαίνει.

«Σημειώνουμε ότι η δημόσια δήλωση του πρώην Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας και πρώην ΑΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι ο έλεγχος και η καταμέτρηση του στρατιωτικού υλικού σε τέτοιες μονάδες, προβλέπεται και υλοποιείται ως καθημερινή πρακτική, μόνο ως θετική και υπεύθυνη συνεισφορά στην έρευνα μπορεί να εκληφθεί από κάθε καλοπροαίρετο, δεδομένου ότι πάρα πολύ εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, όπως επίσης και να ελεγχθεί εάν όντως πραγματοποιείται όλο αυτό το διάστημα ο καθημερινός έλεγχος και η καταμέτρηση».

«Το θέμα είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων» προσθέτει ο κ. Δρίτσας.

«Ζητάμε υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις. Στον κατάλληλο χρόνο, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας επίσημη ενημέρωση, όπως και ενημέρωση ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO