Κοινωνία

23 Οκτωβρίου 2019 10:21 Τελευταία ενημέρωση : 23 Οκτωβρίου 2019 20:35

Κως: Τραγικός επίλογος για το αγνοούμενο αγοράκι

Διάβασέ μου το...

Οι έρευνες συνεχίζονται για ακόμα ένα άτομο μετά την σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με λέμβο γεμάτη πρόσφυγες. Να εκμεταλλευτεί την τραγωδία προσπαθεί η Τουρκία.

Κως: Τραγικός επίλογος για το αγνοούμενο αγοράκι
-

Νεκρό εντοπίστηκε το 3χρονο αγοράκι που επέβαινε στη λέμβο μαζί με άλλους μετανάστες και το πρωί ναυάγησε στην Κω ύστερα από σύγκρουση με σκάφος του λιμενικού. Οι έρευνες συνεχίζονται για έναν ακόμη 26χρονο μετανάστη.

Νωρίτερα σώος και καλά στην υγεία του, περισυνελέγη από πλωτό του λιμενικού 28χρονος αγνοούμενος αλλοδαπός στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιούσε προγραμματισμένη περιπολία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω, συγκρούστηκε τα ξημερώματα με την λέμβο που δεν έφερε φώτα ναυσιπλοΐας και μετέφερε 34 μετανάστες και πρόσφυγες. Η λέμβος αναποδογύρισε από τη σύγκρουση με αποτέλεσμα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να βρεθούν στη θάλασσα.

Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα.

Άμεσα στην περιοχή κλήθηκαν τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος, ελικόπτερο σούπερ πούμα και σκάφος της frontex. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, δυο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Κως - ναυάγιο

Eνημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές της Κω

Τη βαθιά του λύπη για το συμβάν που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Με εντολή του υπουργού στην Κω βρίσκεται ήδη ο περιφερειάρχης Δωδεκανήσων αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Αργυράκης, ενώ σπεύδει και ο κλαδάρχης του Κλάδου Επιχειρήσεων του Λιμενικού αρχιπλοίαρχος Γιώργος Καραγεώργος.

Επίσης άμεσα ενημερώθηκαν για το συμβάν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές της Κω, καθώς και οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, που ελέγχονται, η λέμβος που μετέφερε τους αλλοδαπούς δεν διέθετε καμιά απολύτως σήμανση, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτήν δεν φορούσαν σωσίβια.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι και τα δύο σκάφη βρίσκονταν σε κίνηση όταν συγκρούστηκαν.

 

Να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στην Κω προσπαθεί η Τουρκία 

Να εκμεταλλευτεί την τραγωδία με το ναυάγιο μεταναστών και προσφύγων στα ανοιχτά της Κω προσπάθησε η Τουρκία στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση.  Με την ΝΟΤΑΜ A5964/19 αναφέρει πως δεν αποδέχεται την περιοχή που έχει οριστεί για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της Κω με αναφορά στο FIR Αθηνών καθώς όπως αναφέρει μέρος της ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση πέφτει μέσα σε περιοχή τουρκικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Τουρκία - Κως - ναυάγιο

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Αθήνα με την έκδοση αντιΝΟΤΑΜ η οποία αναφέρει πως τα όρια της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση έχουν καθοριστεί μέσα από διεθνής κανόνες και συνθήκες και ως εκ τούτου η Τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη.

Τουρκία - Κως - ναυάγιο

Τουρκία - Κως - ναυάγιο

Χαρίτσης: Η Ν.Δ.  θερίζει στο προσφυγικό ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση

“Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις  για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού στην Κω, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα”, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

“Η Ν.Δ.  θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα”, υπογραμμίζει.

Φωτογραφίες: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κω/Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ