Κοινωνία

12 Νοεμβρίου 2019 12:44 Τελευταία ενημέρωση : 12 Νοεμβρίου 2019 15:01

Στο αυτόφωρο ο φοιτητής που συνελήφθη στα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

Διάβασέ μου το...

Ποινική δίωξη του άσκησε ο εισαγγελέας Στο πλευρό του φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στα Δικαστήρια. Παρέμβαση από την Σύνοδο των Πρυτάνεων για τα επεισόδια.

Στο αυτόφωρο ο φοιτητής που συνελήφθη στα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ
-

Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της αντίστασης άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του φοιτητή της Ιατρικής, που συνελήφθη χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Ο φοιτητής, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων φέρεται να ξυλοκοπήθηκε κατά την προσαγωγή του από αστυνομικούς, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Αυτόφωρο.

Η ένταση ανάμεσα στους φοιτητές και τα ΜΑΤ την Δευτέρα ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Ίδρυμα έως την Κυριακή. Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο διακομίστηκαν δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στις 12:30, περίπου 100 άτομα πλησίασαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο, δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις οι αστυνομικοί, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν περίπου 70 άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι τις 14:45, οπότε και αποχώρησαν.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό φουντώνει η ανησυχία για μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων εν όψει και της επετείου του Πολυτεχνείου, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι φέτος τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών.

ΑΣΟΕΕ - Επεισόδια

Στα μέτρα αυτά αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Φέτος άλλωστε στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα».

Πρόκειται για 51 αστυνομικούς με μηχανάκια μικρού κυβισμού, οι οποίοι σύμφωνα με το Έθνος, θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων. Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Πρόκειται για 51 αστυνομικούς με μηχανάκια μικρού κυβισμού, οι οποίοι σύμφωνα με το Έθνος, θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων. Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

«Δεν είναι εκεί η θέση μας, ούτε ο ρόλος μας, απλώς πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη» τόνισε, με αφορμή τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».


Σύνοδος Πρυτάνεων: Η βία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια μας 

Παρέμβαση μετά τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο επιχειρεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τονίζοντας σε σχολιασμό της ότι η βία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια.

«Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή» αναφέρει, το Προεδρείο της Συνόδου, προσθέτοντας:
 
«Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα Πανεπιστήμιά μας».

Σύγκλητος Μετσόβιου: θα προασπίσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο

Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος του Μετσόβιου Εθνικού Πολυτεχνείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 17 Νοέμβρη.

Φοιτητές - ΑΣΟΕΕ - Πορεία

«Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στην Βουλή ανάμεσα στην Νίκη Κεραμέως και τον Νίκο Φίλη: