Κοινωνία

20 Νοεμβρίου 2019 12:26

Πλημμύρες, καταστροφές και εγκλωβισμένοι από τη νέα κακοκαιρία

Διάβασέ μου το...

Στο "μάτι" της κακοκαιρίας Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κέρκυρα, Χαλκδική και Θεσσαλονίκη. Πού αναμένεται να "χτυπήσει" τις επόμενες ώρες;

Πλημμύρες, καταστροφές και εγκλωβισμένοι από τη νέα κακοκαιρία
-

Προβλήματα στα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο προκάλεσε το βαρομετρικό που έπληξε τα δυτικότερα τμήματα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προβλήματα, όμως, αντιμετώπισε και η βόρεια Ελλάδα, όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκδική, την ώρα που το έκτακτο δελτίο επειδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, βρίσκεται σε ισχύ.

Ζάκυνθος - κακοκαιρία

Μετρά τις πληγές της η Ζάκυνθος

Πλημμύρες, πτώση δέντρων, καταστροφές σε στέγες και φθορές στο οδικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τη Ζάκυνθο. Τα προβλήματα καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας του νομού, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των ζημιών. Οι ζημιές καταγράφονται στα χωριά Κερί, Μαριές, Κοιλιωμένο, Παντοκράτορα, Σκοινάρι, Βολίμες, 'Αγιο Λέοντα, Αμπελόκηπους, Βασιλικό.

Τμήμα της επαρχιακής οδού στον Βασιλικό έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης βράχων που έκλεισαν τον δρόμο από κατολίσθηση, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο Κερί. Στις δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται από νωρίς συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη κληθεί να συνδράμει στην απομάκρυνση υδάτων σε σπίτι στο Κερί, σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στη Λούμπα και σε κτίριο στους Αμπελόκηπους ενώ το κλιμάκιο της υπηρεσίας στην περιοχή των Ελατίων χρειάστηκε να παρέμβει για την κοπή κλαδιών στις Βολίμες.

Ζάκυνθος - κακοκαιρία

Ανεμοστρόβιλος “σάρωσε” την Κέρκυρα

Προβλήματα προκάλεσε στην Κέρκυρα ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το νησί, ενώ οι καταιγίδες και οι κεραυνοί της νύχτας, προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς σε υποσταθμό της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι το νησί. Η νυχτερινή βροχή προκάλεσε την πτώση δέντρων, στο δρόμο μεταξύ Ερίβα και Λαύκι.

Την ίδια ώρα, κεραυνός χτύπησε τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην ορεινή Πετάλεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ, από τις σπίθες. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Κέρκυρα - κακοκαιρία

Προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Έντονη βροχόπτωση έπληξε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το κέντρο δέχθηκε 20 κλήσεις, ενώ η υπηρεσία χρειάστηκε να προχώρηση σε οχτώ αντλήσεις υδάτων στα Φλογητά και στα Νέα Πλάγια.

Δύο γυναίκες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς ενώ βρίσκονταν εν κινήσει σε γέφυρα στην επαρχιακή οδό από Τρίγλια για Νέα Πλάγια, το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε από την υψηλή στάθμη των υδάτων.

Ακόμα ένας οδηγός εγκλωβίστηκε σε πλημμυρισμένο δρόμο και συγκεκριμένα στο δρόμο από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς τη Χαλκηδόνα, ο οποίος μετατράπηκε σε ποτάμι!

Ζάκυνθος - κακοκαιρία

Από τη σφοδρή κακοκαιρία επλήγη και η Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ έκλεισε η υπόγεια διάβαση στο Πλατύ καθώς και ο παράδρομος προς Νησελούδι κάτω από την αερογέφυρα Νησελίου.

Ζάκυνθος - κακοκαιρία

Σταδιακά τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με την έντασή τους σταδιακά να μειώνεται. Παράλληλα, σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το φαινόμενο των λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 10 έως 21, στην κεντρική Ελλάδα από 9 έως 22, στη δυτική και νότια Ελλάδα από 15 έως 21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις και βαθμιαία από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων κατά περιόδους και ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες. Περισσότερα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα δεχθούν τα δυτικά τμήματα του νομού. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσει σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι, ενώ σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς. 

Ζάκυνθος - κακοκαιρία

Ζάκυνθος - κακοκαιρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ