Κοινωνία

25 Νοεμβρίου 2019 06:17 Τελευταία ενημέρωση : 25 Νοεμβρίου 2019 16:32

“Βιβλικές καταστροφές” προκάλεσε ο “Γηρυόνης”

Διάβασέ μου το...

“Πνίγηκε” στα νερά η Κινέτα. Απομακρύνσεις ατόμων από σημεία που έχουν πλημμυρίσει. Κατολισθήσεις και καταστροφές. Κλειστοί δρόμοι και σχολεία.

“Βιβλικές καταστροφές” προκάλεσε ο “Γηρυόνης”
-

Πλημμυρισμένους δρόμους, υπερχειλισμένα ρέματα, σπίτια μέσα στο νερό και εγκλωβισμούς προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας "Γηρυόνης" που "σάρωσε" ήδη πολλές περιοχές της χώρας.

Τα περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην Κινέτα, καθώς από τη σφοδρή βροχόπτωση εγκλωβίστηκαν άνθρωποι σε πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ οχήματα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, από την ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 47 κλήσεις, εκ των οποίων οι 27 αφορούσαν απομακρύνσεις ατόμων.

«Κινδύνευσαν ζωές στην Κινέτα» τόνισε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τον οποίο στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση ανθρώπων με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά και παιδιών.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά αυτοκίνητα ακινητοποιημένα στους δρόμους και τις δύο εθνικές οδούς, που έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό μαζί με φερτά υλικά μετατράπηκαν σε ορμητικούς και επικίνδυνους χειμάρρους που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Κινέτα - κακοκαιρία

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη έχουν μεταβεί στην περιοχή δύο συνεργεία της Περιφέρειας για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις. Περισσότερα από 20 βαρέων τύπου μηχανήματα μαζί με αυτά του δήμου Μεγαρέων επιχειρούν για την αποκατάσταση των υποδομών και τυχόν απεγκλωβισμούς. Τέλος σημειώνεται ότι η περιοχή παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» από το Σεπτέμβριο του 2018, οπότε υπάρχει η σχετική ευχέρεια των απαιτούμενων κινήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι αναγκαία η εγρήγορσή όλων μας» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ενώ μεταβαίνει και ο ίδιος στην περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία. Τονίζει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των εργαζομένων της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.


Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών".

Κλιμάκια μηχανικών στην Κινέτα

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και με συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, έχουν μεταβεί στην πληγείσα περιοχή της Κινέτας κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου για να κάνουν αυτοψίες, να καταγράψουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας.

Από το πρωί έχουν σταλεί και αντλίες της ΕΥΔΑΠ.


Είναι ενδεικτικό ότι στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας η συνολική βροχή του διημέρου ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κάτι που εξηγεί τα σοβαρά προβλήματα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.

Οι πολύ έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου καθόλη τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη εισροή υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κινέτας (Χ.Θ. 53+800-61+000), σύμφωνα με ανακοίνωση από την «Ολυμπία Οδό». Για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια όλων, η Τροχαία έδωσε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας από τα διόδια της Ελευσίνας έως τον Ισθμό, ενώ κλειστή παραμένει και η Παλαιά Εθνική Οδός σε διάφορα σημεία από την Κινέττα έως τους Αγίους Θεοδώρους.

Σε μία λωρίδα διεξάγεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνικό Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας. Η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Αθήνα διεξάγεται κανονικά.

ΚΚΕ: πρόχειρα έργα μετά τις περσινές φωτιές στην Κινέτας

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «στην περιοχή της Κινέτας, όπου περίπου πριν 1,5 χρόνο εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές έχουν πραγματοποιηθεί πρόχειρα και αποσπασματικά έργα αποκατάστασης με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι πιο συχνά και πιο έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018 έχει πλημμυρίσει τρεις φορές και αυτή τη φορά παρουσιάζει πιο εκτεταμένες ζημιές σε σχέση με τις προηγούμενες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών, καθώς δεν έχει γίνει διευθέτηση ρεμάτων από τότε που χτίστηκαν οικισμοί στην περιοχή, ενώ κανένα ρέμα δεν εκβάλει στη θάλασσα εκτός από το ρέμα της Πίκας, που όμως η τομή του (από την παλιά Εθνική μέχρι τη θάλασσα) είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον όγκο των υδάτων. Την ίδια στιγμή τα απαραίτητα έργα στον ορεινό όγκο για την ανάσχεση των υδάτων καρκινοβατούν, ενώ όσα έχουν με προχειρότητα πραγματοποιηθεί, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά έγιναν μέρος του».

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στον κόμβο της Εγνατίας, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου. Μεσαίου μεγέθους τουριστικό λεωφορείο, με επιβαίνοντα μόνο τον οδηγό, ξέφυγε της πορείας του και ανατράπηκε επί της διασταύρωσης προς Βέροια.

Για προληπτικούς λόγους ο οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Αλεξάνδρειας, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα τραυματισμού.

Βέροια - λεωφορείο

Μία εργαζόμενη του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε ελαφρά σήμερα το πρωί στην περιοχή της Τούμπας κατά την διάρκεια της καθαριότητας κάδων όταν χτυπήθηκε από κλαδί και τραυματίστηκε ελαφρά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Παπαγεωργίου».

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης δόθηκε εντολή σε όλους τους εργάτες της καθαριότητας -και όχι της αποκομιδής απορριμμάτων- να επιστρέψουν για λόγους ασφαλείας στα εργοτάξια με την εντολή να είναι σε ισχύ για όλη την ημέρα σήμερα.

Θεσσαλονίκη - πτώση δέντρων

Λόγω καθίζησης οδοστρώματος κλειστή έμεινε για ώρες και η έξοδος της οδού Χαμοστέρνας προς Πειραιώς, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά από την πύλη Ε-3 στο ρεύμα προς Κερατσίνι και στη Λεωφόρο Σαλαμίνος από τη Ζωοδόχο Πηγή έως τη Λεωφόρο Φανερωμένης.

καθίζηση - Χαμοστέρνας

Εχθές λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ μικρό ιστιοφόρο ανατράπηκε πλησίον της ανατολικής προβλήτας του Αντιρρίου πιθανόν λόγω του πολύ έντονου κυματισμού. Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος έγινε αναφορά πιθανόν για δύο άτομα επιβαίνοντες σε αυτό και ζητήθηκε συνδρομή από το Πυροσβεστικό Σώμα. Περίπου στις 01:30 ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ένας από τους επιβαίνοντες πλησίον της προβλήτας, ενώ σήμερα το πρωί ανασύρθηκε νεκρός και ο δεύτερος άνδρας.


Κινέτα - κακοκαιρία

Προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πιερία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας Κατερίνης Παναγιώτης Πατσιαλής πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο Ισπανό ποδηλάτη και τον σκύλο του, που διανυκτέρευαν στα Λείβηθρα Ολύμπου και δεν μπορούσαν να φύγουν από το σημείο, λόγω της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης και των ανέμων που έπνεαν, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στο παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης«Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 8 κλήσεις από Κατερίνη και Λιτόχωρο και προχώρησε σε 4 αντλήσεις υδάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στο οδικό δίκτυο της παραλίας, καθώς σε κάποια σημεία, λόγω συγκέντρωσης υδάτων, δεν μπορεί να γίνει η κυκλοφορία των οχημάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Πατσιαλής. Στην παραλία Κατερίνης στην Πιερία το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων έχει λάβει 6 κλήσεις για άντληση υδάτων.

πλημμύρες - κακοκαιρία - Γηρυόνης

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από το βράδυ της Κυριακής στην πόλη. Δύο δέντρα σε διαφορετικές περιπτώσεις, έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα οχήματα, στο κέντρο της πόλης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές κορμών και κλαδιών σε πέντε περιπτώσεις, στο κέντρο της πόλης, το Κορδελιό και την Καλαμαριά.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι και τις Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Επίσης από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τη Τζιά. Δεν εκτελούνται ούτε τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

πλημμύρες - κακοκαιρία - Γηρυόνης

Ελεγχόμενη εισροή υδάτων σημειώθηκε σε δύο κενές δεξαμενές εφεδρικής πλευστότητας του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Βlue Sar Naxos" με 132 επιβαίνοντες.

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ελιγμών του πλοίου, στην προσπάθεια προσέγγισης στο λιμάνι της Σχοινούσας, εν μέσω ισχυρών ανέμων.

Ωστόσο, το πλοίο κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου, όπου αναμένεται να επιθεωρηθεί, προκειμένου να κριθεί αν μπορεί να συνεχίσει το δρομολόγιό του για Πάρο και Πειραιά.

blue star Naxos

Ένας ανεμοστρόβιλος “έπληξε” το βράδυ της Κυριακής στην Ιεράπετρα περίπου στις 22:30 το βράδυ.

Ένα φαινόμενο, που σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε από την περιοχή του Περιστερά, πέρασε μέσα από την πόλη και έφτασε μέχρι και την περιοχή του Άξιον Εστί στο Κεντρί όπου και προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε τρία θερμοκήπια.


Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, για την ασφάλεια των μαθητών με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη,  τα σχολεία σε όλο το Λεκανοπέδιο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις 10:00 το πρωί.  Στον δήμο Μεγαρέων λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή, για την ασφάλεια των παιδιών, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει και πάλι ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων, ο κορεσμός του εδάφους σε νερό και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν κατά το υπόλοιπο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει νέα προβλήματα και να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα.

Στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας σήμερα, η ευρισκόμενη σε εξέλιξη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα δώσει βροχές στο σύνολο σχεδόν της χώρας, με τις ισχυρότερες να αναμένονται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Αιγαίο, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Πιθανότητα καταιγίδων υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές των νοτίων ηπειρωτικών και στη Χαλκιδική.

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ασθενέστερα και θα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Οι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο πνέουν με ριπές που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα, θα εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι και από Νότο προς Βορρά.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ