Κοινωνία

26 Δεκεμβρίου 2019 08:51 Τελευταία ενημέρωση : 26 Δεκεμβρίου 2019 22:23

Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: έρχεται με τσουχτερό κρύο και χιόνια

Διάβασέ μου το...

Πότε αναμένεται το νέο κύμα κακοκαιρίας. Πόσο θα διαρκέσει και ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο; Από πού πήρε το όνομά της;

Κακοκαιρία “Ζηνοβία”: έρχεται με τσουχτερό κρύο και χιόνια
-

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες, αρκτικής προέλευσης, θα κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κακοκαιρία με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά από το Σάββατο 28/12 έως τη Δευτέρα 30/12.

Η κακοκαιρία, που ονομάστηκε "Ζηνοβία" από το meteo του Αστεροσκοπείου, θα εντοπίζεται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου εκτός από τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της Ελλάδας, τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας, χωρίς πάντως αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες να σχετίζονται με την επερχόμενη κακοκαιρία «Ζηνοβία».

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.g, καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουτύρω του Καρπενησίου (-4,5), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-4,2), στο Νευροκόπι (-4), στην Τρίπολη (-3,9), στο Βαρικό Φλώρινας (-3,4) και στη Βυτίνα Αρκαδίας (-3,3 βαθμοί). Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα, της τάξης του ενός έως τριών βαθμών, από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η προέλευση του ονόματος της κακοκαιρίας

Η Ζηνοβία ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ.

Γεννημένη στην Παλμύρα, η Ζηνοβία ήταν μια μελαχρινή γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, σαγηνευτική, ευφυής, θαρραλέα και υπέρμετρα φιλόδοξη, ένα πλάσμα ακαταμάχητα χαρισματικό. 'Ηταν μία από τις πιο μορφωμένες και γλωσσομαθείς γυναίκες της εποχής της - μιλούσε ελληνικά, λατινικά, αραμαϊκά, αιγυπτιακά και τις τοπικές διαλέκτους. Ήταν επιρρεπής στις απολαύσεις των αισθήσεων, αγαπούσε το θέατρο και παρακολουθούσε τα θεάματα στο ελληνικό θέατρο της πόλης.

Η Ζηνοβία ονειρευόταν να κάνει την πρωτεύουσά της Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό, αλλά και πνευματικό κέντρο. Στη διάρκεια της πεντάχρονης βασιλείας της (267 - 272 μ.Χ.), κατόρθωσε να μετατρέψει την υποτελή στη Ρώμη πολιτεία της σε ανεξάρτητο βασίλειο και την Παλμύρα ως μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ανατολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ