Κοινωνία

22 Ιανουαρίου 2020 18:04

Μηταράκης: δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά

Διάβασέ μου το...

«Ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», ζητάει ο υπουργός Μετανάστευσης.

Μηταράκης: δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά
-

«Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε γραπτή δήλωσή του.

Όπως υπογραμμίζει, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο». Επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

«Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Ο υπουργός, ενόψει και της αυριανής συνάντησης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών  ζητάει να υπάρξει «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα, για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».

Ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι έχουν προγραμματίσει να επιδώσουν το ψήφισμα των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Το ψήφισμα των κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».