Κοινωνία

23 Ιανουαρίου 2020 06:33 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιανουαρίου 2020 13:48

Εμπρησμός αυτοκινήτων στο Κολωνάκι (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Σε απόσταση «αναπνοής» από την πρεσβεία των ΗΠΑ ο εμπρησμός της….ημέρας.

Εμπρησμός αυτοκινήτων στο Κολωνάκι (εικόνες)
-

Συνεχίζονται οι εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα, για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα.

Μετά τον χθεσινό εμπρησμό 20 οχημάτων, σε διάφορα σημεία της Αττικής, τη νύχτα της Τετάρτης πυρπολήθηκαν τρία οχήματα στο Κολωνάκι.

Τα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν σταθμευμένα στην οδό Καραχρήστου, μόλις δύο τετράγωνα από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι εμπρησμοί στα οχήματα ήταν τρεις ξεχωριστοί και δεν πήραν φωτιά το ένα από το άλλο.

εμπρησμός - ΙΧ - Κολωνάκι

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και έγιναν 9 προσαγωγές.

εμπρησμός - ΙΧ - Κολωνάκι

Κανένας, μέχρι τώρα, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, ούτε έχει γίνει σαφές το αν πίσω από αυτές βρίσκονται οι ίδιο δράστες. Μιλώντας στη εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αντιπρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων δυτικής Αττικής, Σπύρος Κρικέτος, είπε ότι βάσει στοιχείων, «κάποιοι ξεβολεύτηκαν από την εκκένωση καταλήψεων» και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν συλλήψεις, εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για το τι θα γίνει μετά τη σύλληψη των ενόχων.

εμπρησμός - ΙΧ - Κολωνάκι

Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, "η κλιμάκωση εμπρηστικών επιθέσεων και η… ανανέωση του αντιεξουσιαστικού δυναμικού, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει προκαλέσει την ανησυχία των αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για την πιθανότητα «μεταμόρφωσης» και δημιουργίας μιας νέας και πιο επικίνδυνης γενιάς τρομοκρατών.

Το τρίτο συνεχόμενο εμπρηστικό μπαράζ επιθέσεων, τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε πέντε περιοχές της Αθήνας, σε έξι σημεία με 20 καμένα οχήματα, σε χρονικό διάστημα 2 ωρών, ανέσυρε από τη μνήμη αρμόδιων αξιωματικών την… αφετηρία ενεργειών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία μετεξελίχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Το 2008 η συγκεκριμένη τρομοκρατική επωνυμία είχε προβεί σε 13 εμπρηστικές επιθέσεις σε 11 περιοχές της Αθήνας σε βάρος αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, τραπεζών, εταιριών και οχημάτων της Αστυνομίας. Από τα γκαζάκια όμως πέρασε στις εκρηκτικές «κατσαρόλες», φακέλους και βιβλία…

Οι εμπρηστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν σε κεντρικά σημεία περιοχών της Αθήνας, χωρίς να γίνουν αντιληπτές πριν, ακόμη και μετά την εκδήλωσή τους, με την αστυνομική αντίδραση να είναι ισχνή έως ανύπαρκτη και απόλυτα ελλειμματική τις νυχτερινές ώρες. Οι επιθέσεις για τρίτο 24ωρο είναι μια αντιεξουσιαστική εκδίκηση για τις εκκενώσεις των καταλήψεων Βανκούβερ, Κουβέλου, Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη, για τις επαναλαμβανόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως εκτιμούν αρμόδιοι αξιωματικοί, και συμπληρώνουν πως υπάρχει μία επιδίωξη των αντιεξουσιαστών να στρέψουν την κοινωνία εναντίον της Αστυνομίας στοχεύοντας οχήματα και περιουσίες απλών πολιτών.

«Χαρτογράφηση» των… νεαρών αχαρτογράφητων


Αυτή η ανησυχητική κλιμάκωση προκάλεσε μία ακόμη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου εξελίχθηκε σύσκεψη παρουσία του με αξιωματικούς των περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμη σχεδιασμός αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων επιθέσεων και καταστροφών.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως πρέπει να ενισχυθεί το τοπικό πληροφοριακό δίκτυο και να ενισχυθούν οι αστυνομικές περιπολίες σε συγκεκριμένα και στοχευμένα σημεία της πόλης.

Επισημάνθηκε πως από την έναρξη των αστυνομικών επιχειρήσεων εκκενώσεων κτιρίων υπό κατάληψη, επεισοδίων και επιθέσεων, στο πλαίσιο προσαγωγών και συλλήψεων, διαπιστώνεται πως το 75% είναι ηλικίας από 15 έως 22 χρόνων, αχαρτογράφητοι, δηλαδή δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, και μόλις το 25% ήταν χαρτογραφημένο…

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για ανησυχητική ανανέωση του αντιεξουσιαστικού δυναμικού, ποσοτική, ηλικιακή και ποιοτική, η οποία έχει προκαλέσει μια ευχέρεια στη διασπορά και διάχυση ενεργειών αλλά και εξάπλωση του αντάρτικου πόλης. Τέτοια χαρακτηριστικά ατόμων είχαν καταγραφεί και μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα από εμπρηστές μετατράπηκαν σε βομβιστές…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο διαπιστώνουν ένα ενιαίο «παλιό» κέντρο συντονισμού επιθέσεων που έχει στρατολογήσει και κατευθύνει νεαρά άτομα στην εκδήλωσή τους. Γι’ αυτόν το λόγο δόθηκαν εντολές για μία συντονισμένη αστυνομική έρευνα χαρτογράφησης της νέας «δεξαμενής» πριν αυτή ξεχειλίσει επικίνδυνα…

Πέντε περιοχές, 10 καμένα αυτοκίνητα
Το μπαράζ εμπρησμών εξελίχθηκε σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Πολύγωνο, Υμηττό και Φιλοπάππου. Οι άγνωστοι σε διάστημα 2 ωρών πυρπόλησαν ιδιωτικά οχήματα, ταξί και οχήματα των ΕΛΤΑ. Στις 03:14 άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε δύο βαν έξω από τα ΕΛΤΑ στο Πολύγωνο στην οδό Πριγκιποννήσων. Στις 02:45 στις φλόγες παραδοθήκαν δύο ακόμη αυτοκίνητα στη συμβολή των οδών Σινώπης και Αμασίας στον Υμηττό. Στις 02:29 άγνωστοι προκάλεσαν φωτιά σε τρία οχήματα ταξί, που βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο κάτω από το θέατρο της Δόρας Στράτου στην οδό Αρακύνθου. Στις 02:25 προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο στην οδό Νότου στην Αγία Παρασκευή, ενώ το μεγαλύτερο «χτύπημα» κατεγράφη στη 01:34 με ταυτόχρονες εμπρηστικές επιθέσεις σε Χαϊμαντά και Σωκράτους και Ηροδότου και Δηλιγιάννη στο Μαρούσι, όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς 6 αυτοκίνητα, ενώ σε ακόμη 5 προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Η αρχή των επιθέσεων είχε γίνει και πάλι στην Αγία Παρασκευή με τον εμπρησμό ενός οχήματος στην οδό Παγγαίου στη 01:00 τα ξημερώματα. Την προανάκριση ανέλαβαν στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας".