Κοινωνία

23 Ιανουαρίου 2020 18:04

Κομισιόν στον ΑΝΤ1 για προσφυγικό: Ανησυχούμε για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Διάβασέ μου το...

ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης τόνισε ότι η Κομισιόν γνωρίζει τις δυσκολίες και στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση.

Κομισιόν στον ΑΝΤ1 για προσφυγικό: Ανησυχούμε για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά
-

Της Μαρίας Αρώνη 

Την ανησυχία της για την κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να βρει λύση, ενώ παράλληλα παρακολουθεί ότι τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται σέβονται πλήρως το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα. 

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1, κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Ανταλμπέργκ Γιάνς, ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα και «γνωρίζει τις δυσκολίες διαφορετικής φύσεως» που αντιμετωπίζει στη διαχείριση του μεταναστευτικού η Ελλάδα.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να βρει λυση, να επιταχύνει τις διαδικασίες , να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποσυμφόρηση των νησιών και να αλλάξει την κατάσταση όσον αφορά τις υποδομές στα νησιά», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει πολλές ανακοινώσεις. Έχει επίσης τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος για το άσυλο. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την εφαρμογή αυτών των διάφορων μέτρων, ιδίως για να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκοί δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η διαδικασία εφαρμογής αυτών των μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και θα δούμε κατά την εφαρμογή, ποια ακριβώς είναι αυτά τα μέτρα μόλις ληφθούν».

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε, τέλος, ότι η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ανέρχεται από το 2015 ως τώρα στα 2,2 δις ευρώ. Σημείωσε, επίσης ότι η ΕΕ παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα με την επί τόπου παρουσία υπαλλήλων ευρωπαϊκών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.