Κοινωνία

05 Φεβρουαρίου 2020 21:14

Νοσηλεύτρια με παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου καλείται να επιστρέψει 50.000 ευρώ στο Δημόσιο

Διάβασέ μου το...

Η πρόταση του επιτρόπου Επικρατείας στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι υποστήριξε ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας.

Νοσηλεύτρια με παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου καλείται να επιστρέψει 50.000 ευρώ στο Δημόσιο
-

Στην μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε σήμερα να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης κατά της καταλογιστικής πράξης σε βάρος νοσηλεύτριας, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζητά να επιτρέψει όλο το ποσό των αποδοχών της που είχε λάβει από την ημέρα διορισμού της έως την ημέρα κατά την οποία απολύθηκε, επειδή αποκαλύφθηκε ότι προσκόμισε παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου κατά τον διορισμό της.

Ειδικότερα, αρχικά το Δημόσιο καταλόγισε στη νοσηλεύτρια του κλάδου ΔΕ, το ποσό των 179.000 ευρώ, δηλαδή, ζήτησε να επιστρέψει στο κράτος το εν λόγω ποσό, που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών που έλαβε επί 17 χρόνια στο Δημόσιο, μέχρι την ημέρα της απόλυσής της. Στην συνέχεια, το Δημόσιο, επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας, μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Η απόφαση της 35μελούς Ολομέλειας του ΕΣ θα αποτελέσει πιλότο για τις ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών, που έχουν γίνει μετά τον συνολικό έλεγχο που έγινε στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων. 

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας διευκρίνισε ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός, από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς αυτό να έχει όμως επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, οι οποίοι και αυτοί διορίστηκαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της απολυθείσας, το μεγάλο ύψος του καταλογισμού, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί σειρά ετών, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Ο κ. Νικητάκης, ανέφερε ότι ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και έγινε ο καταλογισμός των αποδοχών των 17 ετών στην νοσηλεύτρια, ενώ ο συνήγορος του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμό της και έτσι σωστά έγινε ο επίμαχος καταλογισμός.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.