Κοινωνία

25 Φεβρουαρίου 2020 06:52 Τελευταία ενημέρωση : 25 Φεβρουαρίου 2020 12:28

Μεταναστευτικό: εκτεταμένα επεισόδια στα νησιά για τις κλειστές δομές (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ο δήμαρχος Χίου και ένας ιερέας διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα και το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Μεταναστευτικό: εκτεταμένα επεισόδια στα νησιά για τις κλειστές δομές (εικόνες)
-

Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού.

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Απρόκλητη επίθεση καταγγέλλει ότι δέχθηκε σήμερα από άνδρες των ΜΑΤ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Υποστηρίζει ότι προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη, ο οποίος είχε συλληφθεί και όντας τραυματισμένος αιμορραγούσε

Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το περιστατικό. "Η αυταρχικότητα και η βαρβαρότητα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες του νησιού μας είναι πρωτοφανείς" αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΚΑΡΑΒΑΣ - ΛΕΣΒΟΣ - Μεταναστευτικό

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα και το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες. Από τις 02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή Μανταμάδου. Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή - Καράβα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οδομαχίες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

Εκεί έχουν παραταχθεί εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΚΑΡΑΒΑΣ - ΛΕΣΒΟΣ - Μεταναστευτικό

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο, αναφέρει τα εξής: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

«Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι ανοιχτές θα κλείσουν» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στις κλειστές δομές είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν οι μετανάστες, ενώ χαρακτήρισε τις ανοιχτές δομές «υγειονομική βόμβα».

«Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΚΑΡΑΒΑΣ - ΛΕΣΒΟΣ - Μεταναστευτικό

"Η Κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής", αναφέρει η ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής.

"Η πλήρης αναλγησία της ΝΔ για τους κατοίκους των νησιών που εκφράζεται με την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους, αλλά και η απίθανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου. Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα μας. Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες" προσθέτει η ανακοίνωση.

Για βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο, στη  Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ, κάνει λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο, στη  Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ. Από τις 2 τα ξημερώματα ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των ΜΑΤ. Από το λιμάνι έως τα χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που βγήκαν στους δρόμους δέχονται επιθέσεις με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες.

επεισόδια - Χίος - ματαναστευτικό

Οι δυνάμεις καταστολής αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον ηρωϊκό Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου, ως δυνάμεις κατοχής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Απαιτούμε: Να αποσύρει αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών. Όλος ο λαός πρέπει καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για να εφαρμόσει την πολιτικής και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον υφ. Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών. Ζήτησε από τον υφυπουργό να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών.

«Τα νησιά μας, επαναστατούν στις επιλογές της αυταρχικής κυβέρνησης να τα γεμίσει hot spots. Η μοναδική λύση είναι τα ακατοίκητα νησιά, το κλείσιμο  των συνόρων,  οι απελάσεις λαθρομεταναστών και το λουκέτο στις παράνομες ΜΚΟ! Είναι δικαίωμα των κατοίκων των  νησιών  να αντιδρούν στις πρακτικές μιας επικίνδυνης κυβέρνησης. Η Ελληνική Λύση είναι δίπλα τους στον καλό αγώνα που δίνουν» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

επεισόδια - Μυτιλήνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ