Κοινωνία

25 Φεβρουαρίου 2020 12:16 Τελευταία ενημέρωση : 25 Φεβρουαρίου 2020 22:52

Αντιδράσεις για τον ένοπλο αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ

Διάβασέ μου το...

"Έκανε το σωστό" αναφέρει ο Στράτος Μαυροειδάκος. "Είχε το δικαίωμα να το κάνει" σχολιάζει ο Μπαλάσκας. "Πόλεμος" Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ΟΝΝΕΔ. Τι λέει η Πρυτανεία.

Αντιδράσεις για τον ένοπλο αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ
-

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παρουσία αστυνομικού, με το όπλο στο χέρι, μέσα στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περιγράφοντας τις συνθήκες του περιστατικού ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος είπε στο ΘΕΜΑ 104.6 ότι ο άνδρας που ανήκει στην ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά «έκανε το λάθος να φοράει το κράνος που χρησιμοποιεί και στην υπηρεσία. Ο συνάδελφος ήταν απέναντι από την ΑΣΟΕΕ. Τότε πήγαν 4-5 άτομα και υπήρξε λεκτικό επεισόδιο μετά το οποίο του πήραν το κράνος. Ο συνάδελφος προσπαθώντας να πάρει το κράνος τον τράβηξαν προς τα μέσα και τότε άρχισαν να τον κυνηγάνε 30-40 άτομα. Τον χτύπαγαν με πυροσβεστήρες, ξύλα και σιδηρολοστούς».

«Για εμάς έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει» σχολίασε την κίνηση του άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ να τραβήξει όπλο όταν εγκλωβίστηκε στο προαύλιο της. Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο ο αστυνομικός «νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, έχει πρησμένο κεφάλι, έχει μια εικόνα ανθρώπου που τον έδερναν για πολύ ώρα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο αστυνομικός είναι 24 ώρες υπηρεσία και φέρει τον υπηρεσιακό του οπλισμό» ενώ είπε ότι «είναι για γέλια η εκδοχή ότι πήγε να διώξει μικροπωλητή. Ο συνάδελφος ανήκει στην ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά, δεν είναι δυνατό να πήγε από τον Πειραιά να κάνει έλεγχο στην ΑΣΟΕΕ».

Το περιστατικό σχολίασε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" και ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αστυνομικός εντός και εκτός υπηρεσίας. "Ο αστυνομικός επιλέγει αν θα ασφαλίσει το όπλο του ή αν θα το έχει πάνω του. Όταν κινδυνεύει η ζωή του και δέχεται επίθεση έχει δικαίωμα να προτάξει το όπλο" είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή το αναφερόμενο περιστατικό η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου καταδικάζει την «είσοδο κάθε είδους οπλοφόρων εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος χωρίς νόμιμη αιτία, καθώς και την παράνομη απειλή χρήσης οποιουδήποτε όπλου».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Για το αναφερόμενο περιστατικό θα ενημερωθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου αυτές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες, αναφέρει η Πρυτανεία και προσθέτει:

«Η προσπάθειά μας παραμένει διαρκής για τη διασφάλιση συνθηκών, εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, κατάλληλων για την εκπαίδευση και την έρευνα με ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφάλεια για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Γάννης Ραγκούσης, σε δήλωση του για το περιστατικό με τον αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ, δήλωσε «Πριν από οποιαδήποτε επόμενη τοποθέτησή μας αλλά και για να μην υποχρεωθούμε πάλι να καταθέσουμε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, απαιτούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, να απαντήσουν άμεσα, όπως έχουν υποχρέωση, στα εξής δύο ερωτήματα:

  1. Είναι ο συγκεκριμένος αστυνομικός που εμφανίζεται στις φωτογραφίες, ο αστυνομικός στις Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στις ΕΛΑΣ: «Μεσημβρινές ώρες (στις 24 Φεβρουαρίου 2020) μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο.»;
  2. Πότε ακριβώς προσλήφθηκε ο συγκεκριμένος αστυνομικός»;

«Η αστυνομία παλεύει το οργανωμένο έγκλημα βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας», αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άμεσα ήταν η απάντηση της ΟΝΝΕΔ: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο - εκτός από τους ακροαριστερούς τραμπούκους. Η σημερινή τους στάση για το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο φανερώνει τις πραγματικές τους αντιλήψεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτει τα εξής ερωτήματα στην Κουμουνδούρου:

  • Γνωρίζουν ότι ο αστυνομικός εναντίον του οποίου στρέφονται, ήταν εκτός του Πανεπιστημίου και σύρθηκε εντός της ΑΣΟΕΕ από ομάδα δεκάδων ατόμων;
  • Θα ζητήσουν συγγνώμη από τον αστυνομικό και την οικογένειά του, για το γεγονός ότι δέχθηκε άνανδρη επίθεση και υπέστη σωματικές βλάβες;
  • Γιατί δεν καταδικάζουν τους τραμπούκους που σήμερα, αφού έκλεισαν δρόμους, έβαλαν φωτιές και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, έτρεξαν να «κρυφτούν» στο χώρο του Πανεπιστημίου;

Επειδή ο κ. Χαρίτσης και το κόμμα του δεν θα βρουν το θάρρος να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, όλοι οι Έλληνες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στους τραμπούκους, που είχαν μετατρέψει τα Πανεπιστήμιά μας σε άντρο βίας και ανομίας.

Αντίθετα, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τα δικαιώματα των φοιτητών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων μας. Δικαιώματα των πολλών, που εμείς προασπίζουμε, ενάντια στην αυθαιρεσία των λίγων.

Ας το καταλάβουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια καταργήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ