Κοινωνία

10 Σεπτεμβρίου 2020 07:04 Τελευταία ενημέρωση : 10 Σεπτεμβρίου 2020 14:00

Φωτιά στη Μόρια: Ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ

Διάβασέ μου το...

Στάχτη και αποκαΐδια έγινε το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Μόρια, μετά και τη χθεσινή φωτιά.

Φωτιά στη Μόρια: Ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ
-

Τίποτα δεν άφησε «όρθιο» στη Μόρια η φωτιά που έκαψε για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ το ΚΥΤ όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι καταστροφές στο Κέντρο και τον περιβάλλοντα χώρο ήταν μεγάλες ήδη από την Τρίτη τη νύχτα, ενώ οι νέες εστίες που εκδηλώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Οι φιλοξενούμενοι διανυκτέρευσαν στο δρόμο, ενώ σήμερα αναμένονται στο νησί δύο οχηματαγωγά και ένα πλοίο για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλά και η τοποθέτηση των σκηνών για την προσωρινή στέγαση των υπολοίπων. Τα πάνω από 400 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ έχει απαγορευτεί διά στόματος Πρωθυπουργού, η απομάκρυνση άλλων αιτούντων άσυλο από το νησί.

Αυτό που ανησυχεί τις Αρχές είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι διαπιστωμένοι ασθενείς με κορονοϊό. Ειδικότερα, από τους 35 που έχουν διαγνωστεί έχουν εντοπιστεί μόλις οι οκτώ και έχουν τεθεί σε καραντίνα μαζί με τις επαφές τους, που ιχναλατούνται.

Στη Λέσβο έφτασε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Οι έρευνες για τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη.

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Υπουργείο Μετανάστευσης: εντός της ημέρας όλες οι απαραίτητες ενέργειες μεταστέγασης

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Τι είπαν στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", κάτοικοι της Μόριας.