Κοινωνία

30 Σεπτεμβρίου 2020 12:37 Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2020 21:39

Κεραμέως για καταλήψεις: Μαθήματα Σάββατα και αργίες για να καλυφθούν οι χαμένες ώρες

Διάβασέ μου το...

Ανακοινώσεις για τις χαμένες ώρες λόγω καταλήψεων έκανε η Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι, «ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία.

Κεραμέως για καταλήψεις: Μαθήματα Σάββατα και αργίες για να καλυφθούν οι χαμένες ώρες
-

Μέτρα για να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες από τις καταλήψεις ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση», δηλώνει η υπουργός.

Με εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα να τελούν υπό κατάληψη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πριν από λίγο πως θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες. Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας που έχουν χαθεί θα αναπληρωθούν ως εξής:

? Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

? Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

«Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

ΣΥΡΙΖΑ: όχι στη συκοφάντηση των αγώνων

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «Με κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν «πυγμής» απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις δίκαιες κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος. Το μόνο που ξέρει να κάνει εξάλλου, όπως έχει αποδείξει. Με δήλωσή της που μοίρασε στον Τύπο ενημερώνει ότι... διατάσσει εντός της ημέρας τους διευθυντές των σχολείων να καταρτίσουν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί από αύριο (!) και «τιμωρεί» (τουλάχιστον, σίγουρα έτσι φαντάζεται) εκπαιδευτικούς και μαθητές με μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί ίχνος διαλόγου με τη μαθητική κοινότητα στα σχολεία που έχουν καταγραφεί κινητοποιήσεις. Ως εκεί φτάνει η παιδαγωγική της αντίληψη. Ούτε φυσικά φαίνεται να την απασχολεί ότι με πρόσφατη απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Οι μαθητές παρά την εκστρατεία δυσφήμισης σε ΜΜΕ και social media, διεκδικούν ανοιχτά σχολεία σε συνθήκες υγειονομικώς ασφαλείς, με ολιγομελή τμήματα και κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα καθώς επεκτείνεται η πανδημία. Ήδη, οι αριθμοί των κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές από τις 14 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία προκαλούν δέος και ανησυχία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών που από την Άνοιξη, όπως αποκαλύφθηκε (παρά την επιχείρηση συσκότισης…) ζητούσαν μικρότερα τμήματα, αλλά δεν εισακούστηκαν. Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις. Και σήμερα, με αστυνομία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις ομάδων «αγανακτισμένων» πολιτών (όπως έχει καταγγελθεί σε κάποιες περιπτώσεις) και γενικευμένο αυταρχισμό, δεν καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες, μόνο θα διογκώνονται, σε βάρος των παιδιών και της εκπαίδευσης. Καλούμε την υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες της».

ΚΚΕ: Η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές

Επίθεση κατά της υπουργού Παιδείας εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων. Την πιάνει υποκριτικά ο πόνος για τα ανοιχτά σχολεία, ενώ κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια κι ενώ την ίδια στιγμή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι βρίσκεται στον αέρα η συνέχιση της μορφωτικής διαδικασίας για τις χιλιάδες των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid. Οι μαθητές έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ακούσει τους μαθητές και τα δίκαια αιτήματά τους και να τα επιλύσει τώρα!».