Κοινωνία

09 Νοεμβρίου 2020 10:37 Τελευταία ενημέρωση : 09 Νοεμβρίου 2020 21:45

Τηλεκπαίδευση: Ξεκίνησε με προβλήματα – “Έπεσε” η πλατφόρμα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ξεκίνησε, αλλά με προβλήματα η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Τηλεκπαίδευση: Ξεκίνησε με προβλήματα – “Έπεσε” η πλατφόρμα (εικόνες)
-

Με προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας ξεκίνησε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το πρωί της Δευτέρας. Το σύστημα έχει «κρασάρει» σε περιοχές όπως το Ίλιο, η Δροσιά, ο Άγιος Στέφανος, η Λυκόβρυση, η Νέα Σμύρνη, ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, αλλά και η Αργολίδα, οι Σέρρες, το Ρέθυμνο και διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι από τους μαθητές, σύμφωνα με αναφορές τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είχαν κάνει δύο ώρες μάθημα, προτού «πέσει» το σύστημα.

«Λόγω τεχνικού ζητήματος της εταιρείας (σ.σ. Cisco) δεν μπόρεσαν μαθητές να κάνουν σήμερα το μάθημά τους», ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Όπως σημείωσε η υφυπουργός, η εταιρεία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλύσει το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε, και το οποίο, όπως είπε, αφορά γενικότερα την Ευρώπη.Τέλος, τόνισε ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και γενικότερα οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε κάνει σύσταση για μη άσκοπη χρήση του  διαδικτύου τις ώρες 9-18:00, ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε, ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της τηλεκπαίδευσης και τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται θα διευθετηθούν άμεσα.

Πολιτική "θύελλα"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για τα προβλήματα σήμερα στην τηλεκπαίδευση, απάντησε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και την ενημέρωση και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν υπήρχε θέμα ψηφιακών υποδομών, ούτε κάποιο θέμα με το σύστημα του υπουργείου Παιδείας και πως ευθύνεται η εταιρεία Cisco στην Ευρώπη. «Γίνονται ενέργειες για να αποκατασταθεί η λειτουργία σύντομα και θα προχωρήσουμε κανονικά. Για όσους έσπευσαν να τουιτάρουν, το μόνο που καταφέρνουν χωρίς να έχουν ενημέρωση είναι να αυτογελοιοποιούνται», πρόσθεσε ενώ για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί η υπουργός Παιδείας είπε πως «είναι αστείο». «Γίνονται ενέργειες για να λειτουργήσει το σύστημα από σήμερα», απάντησε σε άλλη σχετική ερώτηση.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέλιο Πέτσα. Σε σνσκοίνωση αναφέρεται ότι ¨ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας με απύθμενο θράσος χαρακτήρισε «αστείο» το αυτονόητο αίτημα για παραίτηση της κας Κεραμέως μετά το νέο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση.  

Τα μόνα που θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά για χιλιάδες οικογένειες μαθητών είναι:

  • η απίστευτη ολιγωρία επί 8 μήνες, παρά τις προειδοποιήσεις, στην  προετοιμασία της τηλεκπαίδευσης, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν δεδομένο.
  • η άρνηση δωρεάν προμήθειας  με τεχνικό εξοπλισμό των μαθητών, με αποτέλεσμα οικογένειες να  αναγκάζονται σε δυσβάσταχτα  έξοδα για να ανταπεξέλθουν  ταυτόχρονα σε τηλεργασία και  τηλεκπαίδευση.
  •  οι πρωτοφανείς παλινωδίες της  κυβέρνησης που το πρωί επιχειρηματολογούσε  γιατί δεν θα κλείσουν τα  σχολεία και το βράδυ ανακοίνωνε  το κλείσιμό τους.
  • η ασύστολη προχειρότητα και ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να κάνει έστω μία δοκιμή της πλατφόρμας πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας και να έχει έστω ένα plan Β.
  • οι μάσκες «αλεξίπτωτα» που  μοίρασαν στους μαθητές, αφού  πρώτα αρνούνταν να τους τις  χορηγήσουν.

 
Με λίγα λόγια, το μόνο που είναι αστείο κ. Πέτσα, είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε την Υπουργό που με τις παλινωδίες της περνά κάθε μέρα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη δημόσια Παιδεία."

ΝΔ:  Ευθύνεται ο πάροχος και αντιμετωπίζουν πρόβλημα αρκετές χώρες

Την δική της απάντηση δίνει η Νέα Δημοκρατία στην κριτική που ασκείται για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σήμερα με την πλατφόρμα για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, και αναφέρει ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες χώρες.

«Από το πρωί διαρρέεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως για το γεγονός ότι η πλατφόρμα Webex έχει «πέσει» τις τελευταίες ώρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ευθύνεται η Κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν «επιτελικό φιάσκο» επισημαίνουν κομματικές πηγές και προσθέτουν: «Ο διεθνής πάροχος της πλατφόρμας εργάζεται σκληρά για να λύσει το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες και έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας».Η ΝΔ επισυνάπτει χάρτη και τα επίσημα στοιχεία από το site καταγραφής προβλημάτων στις συνδέσεις Webex στην Ευρώπη, καθώς και ενδεικτικές αναφορές των χρηστών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρει το παρακάτω domain ως πηγή: (https://downdetector.com/status/webex/map/)

τηλεκπαίδευση - webex

Οι κομματικές πηγές της ΝΔ καταλήγουν λέγοντας: «Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά και αδιάλειπτα, ενώ το Υπουργείο έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα δεν θα ληφθούν υπόψιν».

"Πυρά" από την αντιπολίτευση

«Η σοβαρή προεργασία του επιτελικού κράτους και της επιμελούς κυρίας Κεραμέως μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη αποδίδει καρπούς. Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης και τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Μετά το "σκόιλ ελικίκου" ζούμε άλλον έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Είναι πλέον φανερό ότι και στο ζήτημα των σχολείων, Κεραμέως - Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό», αναφέρει σε σχόλιο του o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Τηλεκπαίδευση - κλειστά σχολεία

Σε ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται: «Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδίδονταν ο ιός. Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως . Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco "κράσαρε" στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή- προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με blackout συνολικά όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης Δεδομένων. Μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη "επιτελική αριστεία" της κυβέρνησης και ειδικά της  ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ. Κυρία υπουργέ της Παιδείας, αρκετή ζημιά έχετε προκαλέσει στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση, χθες, κυρία Κεραμέως». 

Σε δήλωσή της η υπεύθυνη ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου αναφέρει: «Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Webex και το σύστημα κατέρρευσε μέσα στις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ετοιμότητας ‘πήγαν περίπατο’ από την πρώτη στιγμή!  Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία CISCO; Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη  Βουλή  αν και  είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα. Από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες  στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων.  Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει  τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση.  εξ αποστάσεως από εδώ και πέρα θα αποτελέσει την κύρια μορφή εκπαίδευσης. Πρέπει όλοι, και κυρίως η Κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που επιβάλλει η πανδημία. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!» 

Το ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιό του: «Το σημερινό φιάσκο στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η εξέλιξη αυτή “δεν είναι κεραυνός εν αιθρία”. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έστειλε μήνυμα στα σχολεία, για να ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Άρα η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα, αλλά δεν έκανε τίποτα! Κατά τ’ άλλα έφταιγαν οι αγώνες των μαθητών... Να αφήσει, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας τα κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμένες ώρες μαθημάτων και τους πανηγυρισμούς ότι “όλα βαίνουν καλώς” και να φροντίσει να λύσει άμεσα το πρόβλημα. Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα για: Την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για να μπορούν με ουσιαστικούς όρους να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Την παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών μέσων (tablet, laptop, σύνδεση γρήγορου internet) για την τηλεκπαίδευση, με ευθύνη του κράτους, μέσω των σχολείων στους μαθητές.  Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος και internet σε σπίτια λαϊκών οικογενειών, που θα στερεί τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να μην καταγραφεί ούτε μια απουσία στους μαθητές, που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση».

«Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την «κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης από τα πρώτα λεπτά της πρώτης σχολικής μέρας της καραντίνας» και προσθέτει ότι αυτό «δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν». Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι «είχε προειδοποιήσει προ ημερών τους πολίτες που η κυβέρνηση μόλις είχε κλείσει σπίτι τους, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ κατά τις σχολικές ώρες!». Πρόκειται, επισημαίνει το ΜέΡΑ25 για «άλλη μια περίπτωση όπου η κυβέρνηση ατενίζει μακάρια την επερχόμενη καταστροφή, χωρίς να κουνάει ούτε βλέφαρο για την αντιμετώπισή της με αποτελεσματικά μέτρα και στέρεες υποδομές. Και είμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες».

Φωτογραφίες: alfavita.gr