Κοινωνία

26 Ιανουαρίου 2021 09:16 Τελευταία ενημέρωση : 26 Ιανουαρίου 2021 20:37

Οικονόμου στον ΑΝΤ1: Μέτρο χαλάρωσης το όριο 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις

Διάβασέ μου το...

Για «κανονικότητα» στις δημόσιες συναθροίσεις έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα».

Οικονόμου στον ΑΝΤ1: Μέτρο χαλάρωσης το όριο 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις
-

Για ευνοϊκό μέτρο έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για το μέτρο ορίου των 100 ατόμων σε δημόσιες συγκεντρώσεις, αφού το μέχρι τώρα ισχύων όριο ήταν τα 9 άτομα.

Ο Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε πως όπως και στις άλλες δραστηριότητες, έτσι και στις συγκεντρώσεις, «επιτρέπεται να κάνουμε ένα άνοιγμα», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη χρονική ισχύ του μέτρου, είπε πως όπως συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις, θα αποφασίζεται η παράταση ή αναστολή του μέτρου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής.

 «Προσπαθούμε να βρούμε μία κανονικότητα και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό είναι το σημαντικό», ανέφερε ο Υφυπουργός, τονίζοντας πως πλέον επιτρέπεται «στο πλαίσιο του νέου νόμου κι όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες σε ομάδες ανθρώπων να διαδηλώσουν».

«Θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν», είπε για τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας κατά του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Παιδεία.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποφεύγουμε το συνωστισμό», είπε ξεκαθαρίζοντας πως «η απόφαση του Αρχηγού αφορά στις δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική απόφαση η απαγόρευση συναθροίσεων

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.  

Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας (εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου).
  • να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.  
  • να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

 Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM». «Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

«Αποτρόπαιη και αντισυνταγματική» χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, την απόφαση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης μιας και όπως είπε συνδέεται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη βουλή εντός των επόμενων ημερών και αφορά στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, μιλώντας στο «Θέμα 104,6».

ΚΚΕ: Πολιτική επιλογή η απαγόρευση των συγκεντρώσεων

«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.