Κοινωνία

16 Φεβρουαρίου 2021 10:17 Τελευταία ενημέρωση : 16 Φεβρουαρίου 2021 17:29

Η “Μήδεια” πολιορκεί… την Αττική (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον Πρωθυπουργό. Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η “Μήδεια” πολιορκεί… την Αττική (εικόνες)
-

Η κακοκαιρία «Μήδεια» δείχνει τα «δόντια» της και στην Αττική, όπου χιονίζει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας , αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

«Είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί στην Αττική και μετά θα επηρεάσει την Κρήτη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και διαβεβαίωσε ότι, «ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι». «Η μεγαλύτερη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση», τόνισε Πρωθυπουργός.

Χιόνια - Αθήνα - Σύνταγμα - Εύζωνας

Νωρίτερα υπήρξε ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για την αποφυγή των μετακινήσεων στην Αττική και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους να μην προσέρχονται στις εργασίες τους σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.

Χιόνια - Αθήνα

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε «την διακοπή, μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις - παγετός) και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών». 

Με δυσκολία γίνονται οι μετακινήσεις, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει και σήμερα τη χώρα. Η Ελληνική Αστυνομία εκδίδει ενημερωτικό δελτίο, για το πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες και πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, το οποίο ανανεώνεται.

Χιόνια - Αθήνα

Κανένα δρομολόγιο λεωφορείου  και τρόλεϊ δεν εκτελείται σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα",  ο πρόεδρος των συνδικαλιστών εργαζομένων που βρισκόταν στο αμαξοστάσιο, δήλωσε πως κάποια δρομολόγια ξεκίνησαν, αλλά γύρισαν πίσω. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεργασία με τις θυγατρικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ καθώς και με τα ΚΤΕΛ Αττικής, γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των μαζικής μεταφοράς, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των επιβατών.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού (γραμμή 1 του μετρό) στο τμήμα Πειραιάς Νέα Ιωνία, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Παραμένει εκτός λειτουργίας το τμήμα Ν. Ιωνία-Κηφισιά.

Υπενθυμίζεται πως κανονικά λειτουργούν οι γραμμές 2 και 3 του μετρό, εκτός από το τμήμα «Δουκ. Πλακεντίας» - Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τους επιβάτες να μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του προαστιακού.

Επίσης, πλήρως έχει αποκατασταθεί και η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Τραμ και τα δρομολόγια εκτελούνται μέχρι το Σύνταγμα.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Πόρο, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

ΧΙΟΝΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΙΜΟΥ

Σε δεκάδες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας εντοπίζονται  διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η πλειονότητα των οποίων οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και πρόσθεσε ότι από την περασμένη Πέμπτη γίνονται συνεχώς συντονιστικές συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων μερών, για την επιτυχή αντιμετώπιση της «Μήδειας».

Χιόνια - Αθήνα

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβλήθηκαν οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της ΑττικήςΟι πολίτες που είχαν προγραμματισμένο εμβολιασμό, θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Με Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ανεστάλησαν οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Από την αναστολή εργασιών εξαιρέθηκαν  οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

ΧΙΟΝΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΙΜΟΥ

Ισχυρές συστάσεις προς όλους τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι σε έξαρση και υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων και του ισχυρού παγετού που επικρατεί σε όλη την Αττική, απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής.

«Με εντολή του Περιφερειάρχη  Γ. Πατούλη, όλος ο  μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ο οποίος κατά  τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας έδωσε μάχη και κατέβαλλε υπερπροσπάθειες, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων, για να κρατηθούν όλοι οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας ανοικτοί , συνεχίζει και βρίσκεται επί ποδός σε όλη την Αττική και παρεμβαίνει όπου απαιτείται με στόχο την προάσπιση της ασφάλειας αλλά και τη διευκόλυνση των πολιτών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι όλα τα φαρμακεία του λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά.

Αναβάλλονται, για σήμερα και αύριο, οι προγραμματισμένες Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην περιοχή της Αττικής, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούν και των σχετικών οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για περιορισμό της κυκλοφορίας των κατοίκων όλης της Αττικής, αλλά και με γνώμονα την προστασία των εξεταζομένων και των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών από τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προγραμματισμένα ραντεβού που αναβάλλονται θα εξεταστούν άμεσα και κατά προτεραιότητα στις επόμενες ημέρες σε εμβόλιμες επιτροπές και, συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα ενημερωθούν εγκαίρως για το νέο ραντεβού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ