Κοινωνία

22 Φεβρουαρίου 2021 13:48 Τελευταία ενημέρωση : 22 Φεβρουαρίου 2021 20:45

Δημήτρης Λιγνάδης: “Καταπέλτης” το ένταλμα σύλληψης

Διάβασέ μου το...

Σοκάρουν τα στοιχεία εναντίον του. Την Τετάρτη η απολογία του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη. Τι υποστηρίζει ο ίδιος. Έντονες οι αντιδράσεις στο χώρο της Τέχνης.

Δημήτρης Λιγνάδης: “Καταπέλτης” το ένταλμα σύλληψης
-

Από το κελί του στη ΓΑΔΑ προετοιμάζει την απολογία του ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος θα επανέλθει την Τετάρτη στην Ευελπίδων κατηγορούμενος για βαριές πράξεις σεξουαλικής βίας.

Το αδίκημα που αντιμετωπίζει ο γνωστός σκηνοθέτης, βιασμός κατά συρροή, είναι ένα πολύ σοβαρό κακούργημα που τιμωρείται με πολυετή κάθειρξη και σε αυτή τη φάση προβλέπεται ακόμα και προφυλάκιση.

Το ένταλμα σύλληψης είναι καταπέλτης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος:

  • προσέγγιζε μεθοδικά και συστηματικά τα θύματα
  • καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης με τους ανηλίκους
  • ασκούσε βία ή οδηγούσε τα θύματα σε κατάσταση αναισθησίας
  • είχε έμμονη και συστηματική εγκληματική ροπή για πολλά έτη
  • υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων

Ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν εάν θα τον προφυλακίσουν ή εάν θα τον αφήσουν ελεύθερο με όρους. Εκείνο που θα παίξει ρόλο στην απόφασή τους είναι καταρχάς το αποδεικτικό υλικό, το πόσο “δεμένη” είναι η δικογραφία.

Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τους καταγγέλλοντες και μάλιστα γι αυτό το λόγο θα του επιδειχθούν και φωτογραφίες των νεαρών όταν ήταν ανήλικοι, μήπως κάποιον τον ανακαλέσει στη μνήμη του.

Οι δικαστικές αρχές έχουν στα χέρια τους και διερευνούν τρεις υποθέσεις σε βάρος του σκηνοθέτη, η μία μάλιστα αναμένεται να αρχειοθετηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι παραγεγραμμένη. Επομένως η ανακρίτρια έχει στα χέρια της ουσιαστικά δύο περιπτώσεις να διερευνήσει.

Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι αναλαμβάνει από κοινού με τον Νικόλαο Γεωργουλέα, την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Όπως αναφέρει μεταξπυ άλλων, θα ζητήσει η απολογία του κ. Λιγνάδη να γίνει την προσεχή Πέμπτη, αντί της Τετάρτης που έχει οριστεί, προκειμένου να προλάβουν να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Σπύρος Μπιμπίλας - Δικαστήρια

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών βρέθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας, προκειμένου να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι προσκόμισε στους εισαγγελείς, που διεξάγουν την σχετική έρευνα, τους φακέλους με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ από μέλη του και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κάθε μορφής.

Την ίδια ώρα, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κατέθεσε σήμερα υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη. Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:  

«Ήρθα σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση».   

Αντιδράσεις στο χώρο του Πολιτισμού

Έξω από το κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 9:00 το πρωί μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα που αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου.  Τα μέλη του Σωματείου, ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έπειτα από τις καταγγελίες γύρω από το πρόσωπο του σκηνοθέτη - ηθοποιού, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι το αίτημα για παραίτηση της Μενδώνη κρύβει “πολλά πράγματα”. Από πλευράς της η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, αποκάλυψε ότι γνώριζε εδώ και 20 χρόνια για όσα κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης.


Την άποψη ότι η κυρία Λίνα Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί, διότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη της επιλογής (σσ: του Δ. Λιγνάδη), εξέφρασε με δηλώσεις της στο ΘΕΜΑ 104.6 η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν επιρρίπτει στην υπουργό Πολιτισμού ούτε απόπειρα συγκάλυψης, ούτε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις πράξεις του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Για την υπόθεση Λιγνάδη μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ο δημοφιλής ηθοποιός, Χάρης ΡώμαςΑναφερόμενος στην  υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι έχει παραιτηθεί και δεν το ξέρει… Σχολίασε ότι η υπουργός φαίνεται πως δεν έχει το πολιτικό ένστικτο να τοποθετηθεί σωστά στην υπόθεση Λιγνάδη, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη.

“Ο εντολέας μου ανακουφίστηκε από τη σύλληψη Λιγνάδη” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος του 25χρονου που κατέθεσε μήνυση για βιασμό. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση που είναι πιθανόν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης τόνισε πως θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, με αφορμή επίθεση που δέχτηκε για μία παλιά ανάρτηση που είχε κάνει για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο κ. Μπαμπινιώτης όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook, δέχεται «συκοφαντικές επιθέσεις από ομάδες συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπως ενδεικτικά ο κ. Πολάκης», γιατί όταν είχε προσληφθεί ο Δ. Λιγνάδης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θεώρησε την επιλογή του ως θετική. Το ότι η ανάρτηση έγινε σε μια περίοδο που δεν είχε ακουστεί το παραμικρό για τον Λιγνάδη, δεν εμπόδισε ορισμένους να επιτεθούν στον πρύτανη, αλλά και στην κόρη του, Φλωρίτα, όπως αναφέρει στη δήλωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ