Κοινωνία

08 Μαρτίου 2021 09:47 Τελευταία ενημέρωση : 08 Μαρτίου 2021 20:23

Νέα Σμύρνη: εισαγγελική παρέμβαση για το επεισόδιο με τους αστυνομικούς

Διάβασέ μου το...

Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα βίντεο και τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν. Κόντρα για τα γκλομπς που χρησιμοποιήθηκαν. Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Νέα Σμύρνη: εισαγγελική παρέμβαση για το επεισόδιο με τους αστυνομικούς
-

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται όσα έγιναν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, χθες μετά το μεσημέρι, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με αφορμή ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη. Χθες, Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από την ΕΛΑΣ για το συμβάν στη Νέα Σμύρνη.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να κόψουν πρόστιμο σε μια οικογένεια με δυο παιδιά και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε ένα παγκάκι. Ζήτησαν κωδικούς μετακίνησης και ταυτότητες και ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα και οι αστυνομικοί να καλέσουν ενισχύσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την Αστυνομία για υπερβολική βία, ενώ βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο έχουν καταγράψει ξυλοδαρμό νεαρού.Σύμφωνα με γυναίκα, αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στον ΑΝΤ1, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά 20χρονου. "Σε καμία περίπτωση οι νεαροί δεν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς" πρόσθεσε η γυναίκα.

Νέα Σμύρνη

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, ότι αστυνομικοί δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από περίπου 30 άτομα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Μετά την προσαγωγή των 11 ατόμων από την πλατεία της Νέας Σμύρνης κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των κατοίκων σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

"Η Αστυνομία δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση" τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης.

Από πλευράς του ο Συνδικαλιστής Αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε ότι οι εικόνες αυτές δεν τιμούν κανέναν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτοί που πήγαν στο νοσοκομείο ήταν αστυνομικοί και όχι πολίτες. Παράλληλα, για τα όσα ακούστηκαν για τα μεταλλικά γκλομπς που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη, απάντησε ότι αυτά είναι τα γκλομπς που χρησιμοποιούνται πλέον σε όλες της χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

"Χορηγεί η Υπηρεσία μεταλλικά γκλομπς;" διερωτήθηκε ο Γ.Γ της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, κ. Κρικέτος. Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι ευθύνη των Αξιωματικών ο έλεγχος για τον εξοπλισμό που φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί.

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις εκφράσεις μας και να αποφύγουμε λογικές που μας πάνε δεκαετίες πίσω. Σε μια τέτοια περίοδο, εν μέσω πανδημίας, δεν χωρούν τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να πορευόμαστε ενωμένοι. Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος και για όσα έγιναν στην Νέα Σμύρνη, δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν», είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ