Quantcast

Κοινωνία

26 Απριλίου 2021 10:48 Τελευταία ενημέρωση : 26 Απριλίου 2021 20:51

Lockdown - Μεγάλη Εβδομάδα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, εκκλησίες, καταστήματα

Διάβασέ μου το...

Σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πώς λειτουργούν οι εκκλησίες. Ποιοι μπορούν να βγουν εκτός νομού. Τα έγγραφα και τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Lockdown - Μεγάλη Εβδομάδα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, εκκλησίες, καταστήματα

Σε ισχύ μπήκαν από σήμερα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των καταστημάτων, των εκκλησιών, αλλά και για τις μετακινήσεις εκτός και εντός νομού.

Από το Σάββατο είναι σε ισχύ το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα, Συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα λειτουργούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 20:30. Την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα ανοίξουν μετά την Αποκαθήλωση και συγκεκριμένα στις 13:00 και έως τις 19:00. Το Μεγάλο Σάββατο οι επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές από τις 09.00 έως τις 15.00, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστές.

Οι αγορές γίνονται με τις μεθόδους του click away και του click in shop και οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν sms στο 13032, ώστε να απολαύσουν για τρεις ώρες τα ψώνια τους.

καταστήματα - επαναλειτουργία - αγορά

Πώς λειτουργούν οι εκκλησίες

Με αυστηρά μέτρα θα λειτουργήσουν και οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

-Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

- Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Πατριαρχειο Κωνσταντινούπολης - Αποκαθήλωση - Επιτάφιος

Το πρόγραμμα των λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

  • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30


Κυριακή του Πάσχα: πώς και πόσοι θα γιορτάσουμε

Την Κυριακή του Πάσχα θα έχουμε τη δυνατότητα να καθίσουμε στο πασχαλινό τραπέζι με τα μέλη μιας ακόμα οικογένειας. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δε θα πρέπει τα άτομα να ξεπερνούν τα εννέα αν το τραπέζι στρωθεί σε εσωτερικό χώρο και τα 12 αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Διόδια - Ελευσίνα - έλεγχοι

Μετακινήσεις εκτός νομού

Μέχρι τις 15 Μαΐου απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, με εξαίρεση μόνο τους παρακάτω 4 λόγους:

Η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία (με SMS με κωδικό 5 και α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής), διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, με τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ. Η παρούσα παράγραφος καταλαμβάνει και τα πρόσωπα της παρ. 1 και δύναται να επιβληθεί σωρευτικώς με την κύρωση της παρ. 1.

Τα μέτρα ισχύουν από τη δημοσίευσή τους έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00. Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών θα επιτραπούν από τις 15 Μαΐου 2021.

Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) ξεκινά από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: εκατοντάδες συλλήψεις “γκιουλενιστών”

Διόδια: “φρένο” στις απόπειρες για “Πάσχα στο χωριό”

Τροχαίο στη Γαύδο: βρέθηκαν ναρκωτικά στο αίμα του οδηγού