Κοινωνία

06 Αυγούστου 2021 14:25 Τελευταία ενημέρωση : 06 Αυγούστου 2021 18:31

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια, ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Νεκρός κάτοικος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά. Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο. Σε απόγνωση οι κάτοικοι.

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια, ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο (εικόνες)
-

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ένας κάτοικος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έχασε την ζωή του, καθώς έπεσε επάνω του στύλος της ΔΕΗ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

φωτιά - Αττική

Ο Άγιος Στέφανος πολιορκείται απο τοις φλόγες, όπως και το Καπανδρίτι και η Μαλακάσα, μαζί με τα Κιούρκα και τις περιοχές του Μαραθώνα.

Το απογευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης και στους κατοίκους της Ροδόπολης και της Σταμάτας.

Παράλληλα, νωρίς το απόγευμα φωτιά ξέσπασε στα Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες βρίσκονται πίσω από το νέο Κοιμητήριο Άνω Λιοσίων και συγκεκριμένα στην περιοχή Ζωφριά.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

φωτιά - Αττική

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.



Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

φωτιά - Αττική

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού. Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.



Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

φωτιά - Αττική

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Πευκόφυτο και Ποντίων του Αγίου Στεφάνου

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Πευκόφυτο και Ποντίων του Αγίου Στεφάνου. Το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Πευκόφυτο, Ποντίων, Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».



Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής , εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Ειχαν προηγθεί μηνύματα εκκένωσης από το 112 σε Μαλακάσα, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι καθώς και συστάσεις σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, Μίλεσι και Αγ. Αποστόλων να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα. 

Πάρα πολύ υψηλά επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 και αιθάληςεξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρας πάνω από το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την καταγραφή και τη χαρτογράφηση των υψηλών επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε συγκεκριμένες ώρες στο Βόρειο και Κεντρικό Τομέα καθώς και στον Πειραιά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Λάρισα: Τρένο παρέσυρε γυναίκα

“Με το φτωχό μυαλό ενός πυραγού”: Η viral απάντηση στους... πυροσβέστες του Διαδικτύου

Φωτιές στην Πελοπόννησο: Στο νοσοκομείο πολίτες και πυροσβέστες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ