Κοινωνία

17 Αυγούστου 2021 14:04 Τελευταία ενημέρωση : 17 Αυγούστου 2021 22:40

Φωτιά στα Βίλια: στη μάχη τα ρωσικά μεγαθήρια “Ιλιούσιν”

Διάβασέ μου το...

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα. Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι δυνάμεις την όποια μεγάλη αναζωπύρωση. Ποια η εικόνα στην Κερατέα.

Φωτιά στα Βίλια: στη μάχη τα ρωσικά μεγαθήρια “Ιλιούσιν”
-

Στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια μπήκαν το μεσημέρι και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΒΙΛΙΑ

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια. Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΒΙΛΙΑ

Τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί και το γηροκομείο "Παναγιά Φανερωμένη", καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Η εκκένωση του γηροκομείου στα Βίλια Αττικής ολοκληρώθηκε ύστερα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό. Πρόκειται για 12 τρόφιμους που μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλους δύο που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Εν τω μεταξύ, μετά τους οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Βενίιζα και Κρύο Πηγάδι, νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΚΕΡΑΤΕΑ

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα.

Σπίρτζης: Η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το Beriev

Απαντήσεις ζητεί από την Κυβέρνηση ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, «γιατί την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το ρωσικό αεροπλάνο Beriev», επικαλούμενος δημοσίευμα του avgi.gr που κάνει λόγο για γραφειοκρατικούς λόγους.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπίρτζης: «Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου συνεχίζει η πυρκαγιά να καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους σε μη κατοικημένες περιοχές, η συνδρομή του ρωσικού αεροπλάνου την πρώτη ημέρα θα ήταν καταλυτική.

Εγείρονται, λοιπόν, πολλά θέματα πολιτικής ευθύνης και αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους αν οι απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν  στις στοιχειώδεις τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω τα ελάχιστα εναέρια μέσα που επιχειρούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το Βeriev και γιατί καθυστέρησαν να συνδράμουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα.

Περιμένουμε δημόσιες απαντήσεις για το πότε ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναγκαιότητα επέκτασης της σύμβασης, πότε και αν ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες του και η νομική του υπηρεσία, πότε και αν υπογράφηκε επέκταση της σύμβασης.

Περιμένουμε δημόσιες απαντήσεις και στα υπόλοιπα ερωτήματα που θέσαμε.

Η έκταση των καταστροφών και οι επιπτώσεις στην ζωή των συμπολιτών μας, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία δεν επιτρέπουν τη συνέχιση κυβερνητικών προπαγανδιστικών τακτικών και αποπροσανατολιστικών απαντήσεων.

Είναι χρέος κάθε κυβέρνησης και επομένως και της κυβέρνησης του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα.»

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΕΑ

Χρηστίδης: Άμεσα να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα

«Στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας φλέγεται ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, που υπάρχει στην Δυτική Αττική. Μόλις σβήσει η φωτιά, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα, σε αντιπλημμυρικά έργα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Σημειώνει επίσης πως «Είναι σαφές ότι προκύπτουν ερωτήματα για ακόμα μια φορά, γύρω από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις, που επιχειρούν στην περιοχή, για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει. Άλλωστε, τα διατυπώνουν και οι πολίτες, των οποίων οι περιουσίες κινδυνεύουν».

«Καλή δύναμη στους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς, μα κυρίως τους πολίτες της περιοχής», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Απάντηση στην αντιπολίτευση, έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοϊδης, το βράδυ της Τρίτης:

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Συλλήψεις για εμπρησμούς σε Χαϊδάρι και Αθήνα

Πυρόπληκτοι αγρότες: Ηλεκτρονική στήριξη μέσω του 1540

Ρωσία: συντριβή αεροσκάφους σε δοκιμαστική πτήση (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ