Κοινωνία

16 Νοεμβρίου 2021 17:02 Τελευταία ενημέρωση : 16 Νοεμβρίου 2021 23:46

Σύγκρουση συρμών ΗΣΑΠ: θρήνος για τον Πέτρο Γιάμαλη (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει η ΣΤΑΣΥ για τα αίτια του δυστυχήματος. Τι λέει η αδελφή του άτυχου εργοδηγού. Τι ζητούν οι εργασόμενοι στην εταιρεία. Τα μηνύματα των κομμάτων.

Σύγκρουση συρμών ΗΣΑΠ: θρήνος για τον Πέτρο Γιάμαλη (εικόνες)
-

Συγκλονισμένοι είναι φίλοι και συνάδελφοι του άτυχου 41χρονου εργοδηγού που έχασε τα ξημερώματα τη ζωή του στις γραμμές του ΗΣΑΠ, μετά από τη σύγκρουση του μηχανήματος στο οποίο επέβαινε με το τρένο.

Ο άτυχος Πέτρος Γιάμαλης εργαζόταν επί 16 χρόνια ως εργοδηγός.

Πέτρος Γιάμαλης

«Ήταν ο καλύτερος εργοδηγός. Με τρεις εύφημες μνείες στην πλάτη του, ο αδερφός μου έγινε εργοδηγός κατ’ επιλογήν παρ’ όλο που δεν είχε τα χρόνια. Πάνω στην πλάτη του στηριζόταν πάρα πολύ δουλειά στη γραμμή», είπε η αδελφής του Πέτρου Γιάμαλη, που σκοτώθηκε στα 41 χρόνια του, συμπληρώνοντας «η δουλειά στη γραμμή είναι πολύ δύσκολη… Γνώριζε τα πάντα για την ασφάλεια, ήταν τυπικότατος για αυτό έγινε τόσο μικρός και νέος στην ηλικία οδηγός. Έδινε τη ζωή του για τη δουλειά. Τελικά την έδωσε»

«Ο γιατρός μου είπε ότι είχε χτυπήματα σε όλο του το κορμί, δεν ξέρουμε την αιτία θανάτου. Τον προσκομίσανε πεθαμένο, του κάνανε 30 λεπτά ανάνηψη, αλλά δυστυχώς δεν επανήλθε και θα προχωρήσουμε σε νεκροψία για να δούμε ποιος ήταν ο λόγος του θανάτου», είπε η αδελφή του εργοδηγού στον Alpha, προσθέτοντας «ο αδερφός μου ήταν ανύπαντρος. Είχε αφιερώσει τη ζωή του όλη στη δουλειά»…

Άγιος Νικόλαος - ΗΣΑΠ - σύγκρουση συρμών


Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Σπύρος Ρεβύθης, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ειδικό μηχάνημα λείανσης, ξεκινώντας την πορεία του από την Κηφισιά, όπως διαπιστώθηκε, είχε πρόβλημα στα σύστημα πέδησης (φρένα) με αποτέλεσμα να αποκτήσει ανεξέλεγκτη ταχύτητα, 50 χιλιόμετρα την ώρα, λόγω της κατηφορικής κλίσης της γραμμής του ΗΣΑΠ. Εάν δεν το σταματούσε ο συρμός που είχε τοποθετηθεί μεταξύ των σταθμών Αγ. Νικολάου και Αττικής, προκειμένου να ανακόψει την πορεία του, θα έφθανε στον Πειραιά και κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί ...».

Πέτρος Γιάμαλης

«Είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», σημείωσε ο Σπύρος Ρεβύθης και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας στο μηχάνημα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε. 

Εν τω μεταξύ, στις 12:55 αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία στο δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό. Η κίνηση των συρμών διεξάγεται και πάλι σε ολόκληρη της Γραμμή Πειραιάς - Κηφισιά.

Άγιος Νικόλαος - ΗΣΑΠ - σύγκρουση συρμών

Η ΣΤΑΣΥ για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ αναφορικά με το δυστύχημα στον Ηλεκτρικό (Γραμμή 1 του Μετρό), σημειώνεται πως «ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα που διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε., διευκρινίζεται, ότι:

  • Στο μηχάνημα λείανσης επέβαιναν 5 συνολικά εργαζόμενοι, 2 υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και 3 αλλοδαποί, υπάλληλοι της Γερμανικής εταιρείας που εκτελεί το έργο. Ο εκλιπών είναι υπάλληλος της ΣΤΑ.ΣΥ., ένας υπάλληλος της Αναδόχου εταιρείας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα και οι λοιποί τρεις επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.
  • Οι υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. μετακίνησαν σταθμευμένο στο σταθμό «Αττική» συρμό στον τροχιόδρομο μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», ούτως ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη σύγκρουση εκτός του σταθμού, με τις μικρότερες το δυνατό υλικές ζημιές.
  • Διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης της Αναδόχου εταιρείας.
  • Το έργο λείανσης του τροχιόδρομου ανέλαβε εταιρεία, πιστοποιημένη στο εν λόγω αντικείμενο, μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στις συμβατικές υποχρεώσεις τις εταιρείας,  είναι μεταξύ άλλων και η συντήρηση και ο έλεγχος των μηχανημάτων.
  • Το τραγικό συμβάν αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της Αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες για αυτό».
Άγιος Νικόλαος - ΗΣΑΠ - σύγκρουση συρμών



Θρήνος και στον Ιωνικό Νίκαιας

Η οικογένεια του Ιωνικού Νικαίας είναι σοκαρισμένη με το τραγικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ του φιλάθλου της ομάδας, Πέτρου Γιάμαλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνικού:

«Καλό ταξίδι Πέτρο!

Ολόκληρη η οικογένεια του Ιωνικού βρίσκεται σοκαρισμένη από το τραγικό γεγονός του δυστυχήματος του φιλάθλου της ομάδας μας Πέτρου Γιάμαλη.
Είναι από τις στιγμές που ότι κι αν γράψουμε θα είναι λίγο.

Κρίμα και άδικο! Υπήρξες ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας αγνός και ανιδιοτελής φίλαθλος του Ιωνικού.

Καλό παράδεισο Πέτρο και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει…

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».


Απαντήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ αναφέρονται τα εξής:

«Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ πενθεί για τον συνάδελφο Πέτρο Γιάμαλη και συμπαραστεκόμαστε ολόθερμα στους οικείους του. Επίσης ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους συναδέλφους.

Παράλληλα, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και καλούμε την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Ελέγχθηκε και από ποιόν φορέα το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας;
  • Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;
  • Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας;
  • Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα ;

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Η ανοχή τελείωσε…..»

Άγιος Νικόλαος - ΗΣΑΠ - σύγκρουση συρμών

Αντιδράσεις κομμάτων

Σε κοινή δήλωση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Παππά και της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, μετά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματισμένοι εργαζόμενοι μετά το δυστύχημα στον Ηλεκτρικό, αναφέρεται «δυστυχώς, για μια ακόμα φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και με τον τραγικότερο τρόπο, με την απώλεια δηλαδή ανθρώπινης ζωής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η επάρκεια στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Μετά από μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των σχετικών προβλέψεων και ο αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή τους. Η ελαστικοποίηση της εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει επιφέρει τη χαλάρωσή τους. Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του σημερινού θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών. Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. οφείλει να φροντίσει για την πλήρη στήριξη της οικογένειας του θανόντος εργαζόμενου, καθώς και των τραυματισμένων, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά».


Ερώτηση στην Βουλή, με θέμα «Ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα», κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Καμίνης, Χρήστος Γκόκας και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Σήμερα, ακόμα ένας εργαζόμενος δεν θα γυρίσει σπίτι του κι αυτό γιατί τα σαράβαλα οχήματα σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, η ελλιπής συντήρηση, το μειωμένο προσωπικό, σε συνδυασμό με την παράδοση τομέων συντήρησης σε εργολάβους, είναι ένα “θανατηφόρο” μείγμα που στοιχίζει ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές. Δεν φτάνει που ο λαός, εν μέσω πανδημίας, στοιβάζεται στα Μέσα Μεταφοράς ως αποτέλεσμα του μειωμένου προσωπικού και της ανεπάρκειας οχημάτων, τώρα κινδυνεύουν και ζωές εργαζομένων εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέτρων προστασίας κι ασφάλειας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει μεταξύ άλλων, «πόσους ακόμα εργαζόμενους και εργαζόμενες θα χρειαστεί να θρηνήσουμε για να συνεχίσουν να δίνουν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις δουλίτσες σε ιδιώτες εργολάβους, χωρίς καν να φροντίζουν για την στοιχειώδη έστω διασφάλιση της τήρησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων; Για πόσο ακόμα οι ζωές των εργαζομένων θα αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμες σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες και εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων;».


Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: το β΄ μέρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης

“Ιπποκράτειο” - Κορονοϊός: το βρέφος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Μητσοτάκης στο ITV: “Όχι” σε lockdown για τους ανεμβολίαστους (βίντεο)