Πολιτική

14 Ιουλίου 2022 07:15 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουλίου 2022 14:24

Κούγιας: Ο Λιγνάδης από την πρώτη στιγμή είχε συνειδητοποιήσει ότι είναι στόχος

Διάβασέ μου το...

Για πολιτικοποίηση της υπόθεσης έκανε λόγο ο Αλέξης Κούγιας. Τι είπε στον ΑΝΤ1 για την απόφαση της Δικαιοσύνης και τις αντιδράσεις. Η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κούγιας: Ο Λιγνάδης από την πρώτη στιγμή είχε συνειδητοποιήσει ότι είναι στόχος
-

 

Για πολιτικοποίηση της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη έκανε λόγο ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», μετά την απόφαση του δικαστηρίου, όπου κρίθηκε ένοχος για δυο βιασμούς ανηλίκων, ωστόσο θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μέχρι την δίκη στο Εφετείο

Ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για κατασκευασμένη υπόθεση και μάλιστα είπε ότι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι κατασκεύασαν την υπόθεση με αρχικό στόχο τον κ. Λιγνάδη.

Τόνισε ακόμα ότι η απόφαση από πλευράς τακτικής δικαιοσύνης είναι αθωωτική για τον κ. Λιγνάδη και ότι μόνο οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο.

«Δυστυχώς οι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος χρησιμοποιούν την Δικαιοσύνη. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί την έννοια της Δικαιοσύνης», είπε ακόμα ο κ. Κούγιας.

 Αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη είπε ότι από την πρώτη στιγμή είχε συνειδητοποιήσει ότι είναι στόχος και ότι είναι μια περίεργη υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι «έμεινε ελεύθερος με διάταξη η οποία προστέθηκε την 1η Ιουλίου του 2019».

Τέλος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από την οικογένεια και φίλους του Δημήτρη Λιγνάδη, για να βρεθούν  τα χρήματα της εγγύησης. «Αν τα συγκεντρώσουμε μέχρι το μεσημέρι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αφεθεί ελεύθερος», σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Σήμερα το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, του οποίου ο ιδιοκτήτης Γιάννης Αλαφούζος έχει απαγορεύσει να με καλούν και να ζητούν τη γνώμη μου, επί ποινικών θεμάτων, ακόμη και για υποθέσεις τις οποίες χειρίζομαι, λόγω προσωπικής διενέξεως, ενεφανίσθη ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας και υποστήριξε ότι δήθεν ο νόμος που εφάρμοσε το Δικαστήριο για να αποφυλακισθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ήταν δήθεν ο νόμος Παρασκευόπουλου (αυτό συζητούσαν επί πέντε λεπτά λανθασμένα με την κυρία Αναστασοπούλου και τον κύριο Πορτοσάλτε) και ότι δήθεν ο συγκεκριμένος νόμος προϋπήρχε και πριν το νόμο Παρασκευόπουλου και ότι δήθεν ο νόμος Παρασκευόπουλου τον επανέλαβε.

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος είναι βέβαιο ότι έχει ελλιπείς ποινικές γνώσεις και είναι αδιανόητο, αφού προβάλλεται ως ποινικολόγος, να υποστηρίζει αυτά που υποστήριξε, γιατί ο νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε, δεν ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου, αλλά ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε την 1.7.2019 επί υπουργίας του παλαιού ασκούμενου του γραφείου μου (τον είχα μαζί μου δύο χρόνια όταν ήμουν δικηγόρος του φερόμενου ως αρχηγού του ΕΛΑ, Αγγελέτου Καννά, κοινοτάρχου Κιμώλου, όταν αθωώθηκε από μία σκευωρία που του έστησαν η ΚΥΠ και ο τότε επικεφαλής της, εισαγγελέας Διώτης), Μιχάλης Καλογήρου και όπου στο άρθρο 497, το οποίο μέχρι τότε είχε επτά παραγράφους, προστέθηκε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, όγδοη παράγραφος, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, με την οποία όγδοη παράγραφο, ενώ προηγουμένως το συγκεκριμένο άρθρο έλεγε ότι μετά την καταδίκη του κατηγορουμένου για κακουργήματα, το Δικαστήριο ΔΥΝΑΤΑΙ να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής του, στη νέα όγδοη παράγραφο, εγκαθιδρύθηκε η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ της αναστολής εκτελέσεως της ποινής, όπως έγινε με τον Δημήτρη Λιγνάδη, όταν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου δεν υπάρχει κάποια από τις αρνητικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δυστυχώς, ο δικηγόρος που κάλεσαν εκεί, ανεπίτρεπτα αγνοούσε αυτήν τη δικονομική εξέλιξη, η οποία πρόσφατα έχει εφαρμοστεί και άλλες πέντε φορές για το ίδιο αδίκημα, για το οποίο καταδικάστηκε ο κύριος Λιγνάδης (καταδικάστηκε με τις ψήφους των Ενόρκων ενώ οι Τακτικοί Δικαστές των αθώωσαν) και για ποινές πολύ μεγαλύτερες και συγκεκριμένα είκοσι ενός ετών, είκοσι ετών, δεκαπέντε ετών και δεκατριών ετών.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται το φαινόμενο, δικηγόροι με ανεπαρκείς ή καθόλου γνώσεις του ποινικού δικαίου, μόνο για να εμφανιστούν στην τηλεόραση, εξαιτίας καλών δημοσίων σχέσεων με παρουσιαστές και ιδιοκτήτες σταθμών, χωρίς να έχουν επαρκείς γνώσεις ποινικού δικαίου, χωρίς να γνωρίζουν τις δικογραφίες, αφού δεν τους έχουν επιλέξει ως δικηγόρους των υποθέσεων, να εμφανίζονται, ενημερώνοντας λάθος, όπως έγινε και σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες για την ασφάλεια δικαίου και την επάρκεια και ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης». 

ΣΥΡΙΖΑ για Κούγια: Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;

Για τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια σχετικά με το ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης αφήνεται ελεύθερος με απόφαση που βασίζεται σε νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας το άρθρο 497 παρ. 8 του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από την μεταρρύθμιση του 2019. Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για 2 βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιόν λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;»

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ανακοίνωση - απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας στην οποία αναφέρει:

«Πριν από λίγο, ευρισκόμενος στο Εφετείο Αθηνών, υπερασπιζόμενος υπόθεση οικονομικού εγκλήματος εις βάρος τραπέζης, πληροφορήθηκα ότι εξεδόθη επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αφενός ψευδώς αναφέρεται ότι δήθεν η παράγραφος 8, που προστέθηκε για πρώτη φορά στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βάσει της οποίας αποφυλακίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, που ψηφίστηκε την 1/7/2019 επί υπουργίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του πρώην ασκουμένου μου Μιχάλη Καλογήρου, δήθεν προϋπήρχε στο συγκεκριμένο άρθρο και με τον προϊσχύσαντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αφετέρου δε διερωτάται ποιά πολιτική παράταξη θέλω να ευνοήσω με προηγούμενες ανακοινώσεις μου επί αυτού του θέματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η πραγματικότητα όσον αφορά το νομικό μέρος είναι η εξής:

1) Πριν την 1η/7/2019, το άρθρο 497 του ΚΠΔ, στο οποίο προβλέποντο οι προϋποθέσεις αναστολής εκτελέσεως της ποινής, είχε επτά παραγράφους, όπου για να δοθεί αναστολή εκτελέσεως της ποινής μετά από την έφεση που θα ασκούσε ο καταδικασμένος για κακουργήματα, εδίδετο η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στο δικαστήριο να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής.

2) Με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε στη Βουλή ο κος Μιχάλης Καλογήρου, στα προηγούμενα επτά άρθρα προσετέθη και όγδοο άρθρο που καθίδρυσε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ της αναστολής εκτελέσεως της ποινής, αντικαθιστώντας τη νομική λέξη της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ, εκτός εάν όπως αναφέρω σε προηγούμενες ανακοινώσεις μου δεν συνέτρεχε στην προσωπικότητα του καταδικασθέντος μία από τις αναφερόμενες προηγούμενες ανακοινώσεις μου αρνητικές προϋποθέσεις.

Μια απλή αντιπαραβολή του άρθρου 497 ΚΠΔ μέχρι την 1η/7/2019 με το άρθρο 497 ΚΠΔ μετά την 1η/7/2019 αποδεικνύει την αξιοπιστία αυτών τα οποία ισχυρίζομαι.

Όσον αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί του ότι δήθεν οι ανακοινώσεις μου έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν κάποιο πολιτικό κόμμα, υπονοώντας την κυβέρνηση, έχω να τους απαντήσω τα εξής:

Καμία διάθεση δεν είχα να αναφερθώ στο πότε ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμιση εάν δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος τύπου κος Νάσος Ηλιόπουλος.

Θα πρέπει επιτέλους τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα άλλα κόμματα να αποφασίσουν ποια θέση θα διατυπώνουν όσον αφορά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί δεν μπορεί όταν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης τους εξυπηρετούν πολιτικά να εκθειάζουν τη δικαιοσύνη και όταν δεν τους εξυπηρετούν να την εξευτελίζουν, γιατί αυτό δημιουργεί πολύ άσχημη εντύπωση σε όλο το νομικό κόσμο και καταστρέφει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και το αίσθημα εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη των Ελλήνων πολιτών, κλονίζοντας το δημοκρατικό πολίτευμα.

Για το αν εγώ είμαι προσωπικότητα που μπορεί να είμαι υποχείριο πολιτικού κόμματος να ρωτήσουν τον επί δύο χρόνια ασκούμενο και συνεργάτη στο γραφείο μου, όσο διήρκησε η δίκη της σκευωρίας της τότε κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με την ΚΥΠ, εις βάρος ενός φτωχού κοινοτάρχη της Κιμώλου, του Αγγελέτου Κανά, για τον οποίον αγωνίστηκα να αποδείξω την αθωότητά του, τον στενό συνεργάτη μου και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κου Τσίπρα κο Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργό δικαιοσύνης, γιατί στη μακρόχρονη προσωπική και επαγγελματική διαδρομή μου μέχρι σήμερα ουδέποτε υπήρξα ούτε καν μέλος οιουδήποτε κόμματος και το μόνο το οποίο έχω καταφέρει είναι να διατηρήσω την επαγγελματική ανεξαρτησία μου και την προσωπική και νομική μου αξιοπρέπεια, ώστε να παραμένω μόνο ένας μαχόμενος ποινικολόγος, που κανείς ποτέ δεν τόλμησε να τον κατηγορήσει ότι εξυπηρετεί είτε πολιτικά, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού ουδέποτε η οιαδήποτε κυβέρνηση μού ανέθεσε έστω και μία υπόθεση, όπου θα την εκπροσωπούσα είτε αμέσως, είτε εμμέσως.

Δεν περίμενα ποτέ και μετά την προσωπική γνωριμία μου με τον κο Τσίπρα και τη συνύπαρξή μου μαζί του σε σημαντικές πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση, τότε που ξεκινούσε την πολιτική του καριέρα να επιτρέψει να εκδοθεί αυτή η ταπεινή και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους ανακοίνωση, που αφορά στην προσωπικότητά μου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ, Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ.».

Ωστόσο, ο Αλέξης Κούγιας εξέδωσε και συμπληρωματική δήλωση - απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Στην προηγούμενη απάντησή μου, στην ατυχή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει για εμένα, ότι οι νομικού περιεχομένου απαντήσεις μου για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και λόγω του ότι αυτή η απάντησή μου έγινε σ’ ένα διάλλειμα του Δικαστηρίου, όπου παρίσταμαι και με εντελώς πρόχειρο τρόπο, θα πρέπει να τους υπενθυμίσω ότι πριν από 3 μήνες εκκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών η δίκη για την ανθρωποκτονία στη Ζάκυνθο, το έτος 2017, του Αμερικανού πολίτη Χέντερσον, όπου ήμουν υπερασπιστής τριών φοιτητών Σέρβων, οι οποίοι αρχικά κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αλλά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών, σε πρώτο βαθμό, τους καταδίκασε ότι διέπραξαν το αδίκημα της θανατηφόρου βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και τους καταδίκασε, αντί της ποινής της ισοβίου καθείρξεως, σε κάθειρξη 8 ετών.

Όπως είμαι βέβαιος ότι θα ενθυμούνται στο ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές της ενάρξεως της εφετειακής δίκης, ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύεται στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κα Κάμαλα Χάρις, σε προσωπική τους συνάντηση, ότι θα παρακολουθήσει προσωπικά τη δίκη στο Εφετείο, η οποία μάλιστα κατόπιν εφέσεως του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, θα εκκινούσε από την αρχή, με τους κατηγορουμένους να κατηγορούνται και πάλι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με απειλή ισοβίου καθείρξεως.

Αλέξης Κούγιας - Δικαστήρια

Η δίκη διήρκησε περίπου 3 μήνες και κάθε μέρα στο Δικαστήριο ήταν παρών ο γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα με συνοδεία αρκετά στελέχη της πρεσβείας. Τότε, ήμουν ο μόνος δικηγόρος ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα με έγγραφη ανακοίνωση του για την ωμή αυτή παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας και της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά και για την απαράδεκτη δέσμευση του κου Πρωθυπουργού ότι θα παρακολουθήσει προσωπικά τη δίκη, εκθέτοντας την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τις συνθήκες της δίκαιης δίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα προτεκτοράτο της κεντρικής Αφρικής, αλλά μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Κανείς άλλος έκτος από εμένα, ούτε η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων, ούτε η Ένωση Ποινικολόγων, ούτε οι δικηγορικοί σύλλογοι, τόλμησε να αντιδράσει, έστω και λεκτικά, σ’ αυτήν την απαράδεκτη παρέμβαση.

Αυτά προς υπενθύμιση και θα επιθυμούσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια συγγνώμη για τα όσα σήμερα, λησμονώντας το παρελθόν μου στα δικαστήρια και την ακεραιότητά μου, δυστυχώς δημοσιοποίησαν με την ανακοίνωση τους περί εξυπηρετήσεως πολιτικών συμφερόντων με τις νομικές τοποθετήσεις μου για την αποφυλάκιση Λιγνάδη.»

Παρασκευόπουλος: «Νάτος πάλι ο Νόμος- Φάντασμα!»

Σε δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, σχετικά με όσα λέγονται για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, αναφέρονται τα εξής:

«Ο «Νόμος Παρασκευόπουλου» ευθύνεται για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, ειπώθηκε από το κρατικό κανάλι και με πρόθυμη αναπαραγωγή από τον κ. Πορτοσάλτε. Ο οποίος «Νόμος Παρασκευόπουλου» είναι τελείως μα τελείως άσχετος αφού η απελευθέρωση Λιγνάδη στηρίζεται όχι σε … αποσυμφορήσεις αλλά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ίσχυε και από το 2010.

Ποιόν προσπαθεί  να αποπροσανατολίσουν; Μα είναι φανερό, τον ελληνικό λαό. Πώς; Επιχειρώντας να στιγματίσουν χυδαία και με δόλια ψεύδη ένα πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  και το όνομα ενός προσώπου. Όταν βρισκόμουν στην πολιτική, ποτέ δεν προσέφυγα στη Δικαιοσύνη για τις ύβρεις και τις συκοφαντίες, έχοντας υποδομή για να απαντώ. Σήμερα δεν έχω λόγο να διστάσω».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Σάμο: Μάχη με τις φλόγες - Ρίψεις νερού και από αέρος

Καιρός: βοριάδες και πρόσκαιρες νεφώσεις την Πέμπτη

Τουρκία: Συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ