Ποδόσφαιρο

12 Νοεμβρίου 2018 08:25

Οι γυναίκες… κατέκτησαν το ασιατικό Champions League

Text to Speech

Η Περσέπολις μπορεί να έχασε το τρόπαιο από την Κασίμα Άντλερς, αλλά οι περίπου 1.000 γυναίκες που παρακολούθησαν τον επαναληπτικό έγραψαν ιστορία.

Οι γυναίκες… κατέκτησαν το ασιατικό Champions League

Μπορεί η Περσέπολις να έχασε το ασιατικό Champions league, όμως οι γυναίκες του Ιράν, νίκησαν στον «αγώνα της ελευθερίας»... Κάπως έτσι αντιμετωπίζει ο Τύπος, την παρουσία περίπου 1.000 γυναικών, σε ειδικά διαμορφωμένη κερκίδα μόνο γι΄ αυτές, στον δεύτερο τελικό της σπουδαίας διοργάνωσης, που διεξήχθη στην Τεχεράνη, ανάμεσα στην τοπική Περσέπολις και την Κασίμα Αντλερς από την Ιαπωνία.

Η ήττα με 2-0 στην «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», στον πρώτο τελικό, δεν άφησε πολλά περιθώρια στους Ιρανούς, που έμειναν στην «λευκή» ισοπαλία με τους Ιάπωνες, χάνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο.

Όμως η ...είδηση που κυριάρχησε από τον συγκεκριμένο αγώνα, ήταν το γεγονός ότι σε μία ασυνήθιστη συνθήκη, σχεδόν 1.000 γυναίκες παρακολούθησαν διά ζώσης την αναμέτρηση.

«Νίκη για τις γυναίκες», «Οι γυναίκες νίκησαν στο στάδιο Azadi (σ.σ. σημαίνει ελευθερία στα περσικά» και «Οι γυναίκες έχουν κερδίσει τον αγώνα της ελευθερίας», είναι μερικοί από τους τίτλους των πιο προοδευτικών εφημερίδων της χώρας.

ασιατικό Champions league - γυναίκες - θεατές - κερκίδες

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 1979 και την «Ισλαμική επανάστασης», οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να επισκεφθούν τα γήπεδα στο Ιράν για να δουν άνδρες να παίζουν ποδόσφαιρο, με επίσημη αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θεωρείται αγένεια. Πρόκειται για ένα μέτρο, στο οποίο αντιτίθεται συχνά το πολιτικό σύστημα του Ιράν.

Όπως για παράδειγμα, από τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής και έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία, να δει τις γυναίκες να μπαίνουν στα γήπεδα.

ασιατικό Champions league - γυναίκες - θεατές - κερκίδες

Στις 17 Οκτωβρίου και μετά από σχετική άδεια των τοπικών αρχών, περίπου 100 γυναίκες παρακολούθησαν τον φιλικό αγώνα Ιράν-Βολιβία. Τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, που «μπορεί να οδηγήσει στην αμαρτία».

Για τον δεύτερο τελικό του Champions League, εκδόθηκαν άδειες για 850 γυναίκες, ενώ τις ημέρες που προηγήθηκαν του αγώνα, ο τοπικός Τύπος ανέφερε τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, που ασκήθηκαν από την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (AFC). Και λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, ανακοίνωση της AFC, ευχαριστούσε τις ιρανικές αρχές, που «επέτρεψαν στις γυναίκες να γίνουν μάρτυρες ενός εξαιρετικού γεγονότος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO