Μέση Ανατολή

26 Ιανουαρίου 2014 22:15

Έκρυθμη η κατάσταση στη Συρία

Text to Speech

Μάχες συνέχισαν να μαίνονται σε πολλές συνοικίες της Δαμασκού ανάμεσα στους αντάρτες και στις δυνάμεις του καθεστώτος.

Στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ένας έφηβος 15 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή του στρατού, ενώ το Σάββατο 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη συνοικία Σαλίχιν, που ελέγχεται από τους αντάρτες, στην ίδια πόλη όπου η πολεμική αεροπορία έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών από την 15η Δεκεμβρίου.

Στη Δαμασκό, ένας όλμος που εβλήθη πιθανόν από τους αντάρτες έπληξε τη συνοικία Κάσαα, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε επίσης την πόλη Ντούμα, η οποία ελέγχεται από αντάρτες, στα βορειοανατολικά της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιάρμουκ, στα νότια της Δαμασκού, ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πεθάνει από τον Ιούνιο λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων έφτασε τους 75, περιλαμβανομένων 24 γυναικών και τεσσάρων παιδιών. Έξι άνθρωποι εξέπνευσαν την Κυριακή, ενώ πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία τα σχεδόν τρία χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος.

«Εγγυήσεις» για να φύγουν οι άμαχοι

Οι αντάρτες στις συνοικίες που πολιορκεί ο συριακός στρατός στη Χομς ζήτησαν «εγγυήσεις» για να επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν από την πόλη, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη προς αυτό ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές, κυρίως ότι δεν θα συλληφθούν από το καθεστώς.

«Απαιτούμε σημαντικές ποσότητες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού και την εγγύηση ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι τραυματίες που θα απομακρυνθούν από τις πολιορκημένες ζώνες των ανταρτών στη Χομς δεν θα συλληφθούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Ράμι, εκπρόσωπος της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης στη Χομς, ενός δικτύου των ανταρτών.

Νωρίτερα, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή κρίση Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον ενημέρωσαν πως οι αρχές θα επιτρέψουν στις γυναίκες και στα παιδιά που συνεχίζουν να βρίσκονται στην πολιορκημένη παλαιά πόλη της Χομς να φύγουν από εκεί άμεσα.

Ο βετεράνος διπλωμάτης δήλωσε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, η οποία αξίωνε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες φυλακισθέντες, συμφώνησε να ικανοποιήσει το αίτημα της Δαμασκού να της δοθεί ένας κατάλογος των αιχμαλώτων των ομάδων των ανταρτών.

Νέα συνάντηση τη Δευτέρα υπό τον Μπραχίμι

Ακόμη, ο Μπραχίμι είπε ότι θα συναντηθεί ξανά τη Δευτέρα με τις δύο πλευρές, όταν αναμένεται να συζητήσουν-κυρίως «διαμέσου του ιδίου», όπως διευκρίνισε-το αίτημα της αντιπολίτευσης να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Μπραχίμι σημείωσε ότι αναμένει οι δύο πλευρές να κάνουν, επίσης αύριο, μια «γενική δήλωση για το δρόμο που θα ακολουθηθεί» στις συνομιλίες.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένος» με τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν οι συνομιλίες σήμερα, διότι αυτός απέδειξε τον «αμοιβαίο σεβασμό» των δύο αντιπροσωπειών. «Πράγματι, είμαι ικανοποιημένος. Διότι συνολικά υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός και αυτοί (οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών) έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι (οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις) είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε ο Μπραχίμι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών. «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πνεύμα με το οποίο θα συνεχίσουμε», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO