Ευρώπη

17 Νοεμβρίου 2014 19:56

Αυγό στο κεφάλι «έφαγε» ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκαούκ

Text to Speech

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον γερμανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

O πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, που επισκέφθηκε την Πράγα μαζί με άλλους προέδρους χωρών της κεντρικής Ευρώπης με αφορμή την 25η επέτειο της πτώσης του κομμουνισμού, «έφαγε» στο κεφάλι ένα αυγό που προοριζόταν για τον Τσέχο ομόλογό του, Μίλος Ζέμαν.

Το επεισόδια σημειώθηκε στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σε πλατεία της Πράγας. «Ο Πρόεδρος Γκάουκ ταράχθηκε αρχικά, αλλά παρέμεινε ψύχραιμος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της τσέχικης προεδρίας, Γίρι Όβτσατσεκ.  Μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Τσεχίας ζήτησε συγγνώμη από το Γερμανό ομόλογό του και φέρεται να του είπε: «Συγχωρείστε με κύριε Πρόεδρε, το αυγό αυτό προοριζόταν για εμένα, όχι για εσάς».

Πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου της Τσεχίας τον γιούχαραν και σφύριζαν αποδοκιμαστικά εναντίον του καθώς διαδήλωναν κατά του «φιλορωσικού» προσανατολισμού που λένε ότι δίνει στη χώρα και της τις χυδαιολογίες που χρησιμοποιεί.

Εκτός του επικεφαλής του γερμανικού Κράτους, οι πρόεδροι της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ, της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα συμμετείχαν στις τελετές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 25η επέτειο της «Βελούδινης Επανάστασης» που οδήγησε στην πτώση του κομμουνισμού στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Τουλάχιστον 20 διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν σήμερα στην Πράγα περιλαμβανομένων πολλών εναντίον του προέδρου Μίλος Ζέμαν, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού που εξελέγη έπειτα από άμεση καθολική ψηφοφορία στις αρχές του 2013.

VIDEO