ΗΠΑ - Καναδάς

27 Νοεμβρίου 2014 18:23

Ξεχειλίζει η οργή για την αθώωση του αστυνομικού στο Φέργκιουσον

Text to Speech

Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε διαδηλωτές στη Μινεάπολη. Ταραχές σε πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Χαοτική ήταν η κατάσταση σε πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις, στον απόηχο της αθωωτικής απόφασης για τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισούρι τον περασμένο Αύγουστο.

Στη Μινεάπολη, ένας ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε διαδηλωτές, σε μία προσπάθεια να διασπάσει το μπλόκο τους.

Μία γυναίκα τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οργισμένοι διαδηλωτές ακινητοποίησαν το όχημα και ο απερίσκεπτος οδηγός κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Αμετανόητος ο αστυνομικός – Ρίχνει λάδι στη φωτιά

Ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον θυμήθηκε ότι αισθάνθηκε σαν ένα ανήμπορο παιδί μέσα στο περιπολικό του, την ώρα που η πρώτη γροθιά του μαύρου Μάικλ Μπράουν περνούσε μέσα από το ανοικτό του παράθυρο. Λίγα λεπτά αργότερα ο 28χρονος Ουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μπράουν σε έναν δρόμο του Φέργκιουσον στις 9 Αυγούστου.

Ο Ουίλσον, που είναι περίπου 1,93 μ. και ζυγίζει 95 κιλά, δήλωσε ότι πάλεψε με τον Μπράουν, ο οποίος ήταν στο ύψος του, αλλά 131 κιλά, από το εσωτερικό του περιπολικού.

«Ένιωσα σαν ένα 5χρονο που αντιστέκεται στον Χαλκ Χόγκαν», είπε χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια του Μπράουν και οι υποστηρικτές του αναφέρουν μια διαφορετική σειρά γεγονότων. Σύμφωνα με αυτούς, ο άοπλος έφηβος ήταν θύμα του αστυνομικού που τον αντιμετώπισε βίαια και στη συνέχεια τον πυροβόλησε παρόλο που είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά, υποδεικνύοντας ότι παραδίδεται.

Ο Μπράουν έριξε δύο γροθιές στο πρόσωπο του Ουίλσον, όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, ενώ πρόσθεσε ότι φοβήθηκε πως η τρίτη γροθιά θα ήταν μοιραία.

Ο αστυνομικός σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα γκλομπ ή τον φακό του για να αμυνθεί, όμως πρόσθεσε ότι φοβήθηκε πως τίποτε από τα δύο δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Τράβηξε το όπλο του, το οποίο ο Μπράουν άρπαξε και το έστριψε μέχρι που το έχωσε στον γοφό του Ουίλσον.

«Είπα: “κάνε πίσω γιατί θα σε πυροβολήσω”», ανέφερε ο αστυνομικός στην κατάθεσή του. «Αμέσως άρπαξε το όπλο μου και είπε “Είσαι πολύ χ…ς για να με πυροβολήσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, ο Μπράουν υποχώρησε, αλλά στη συνέχεια του επιτέθηκε και πάλι. Ο Ουίλσον πυροβόλησε και πάλι και τότε ο Μπράουν άρχισε να τρέχει. Ο αστυνομικός βγήκε από το περιπολικό και τον κυνήγησε.

Μόλις διέσχισε τον δρόμο ο Μπράουν γύρισε και κοίταξε τον Ουίλσον, που στεκόταν λιγότερα από 3 μέτρα μακριά. Ο αστυνομικός του είπε να πέσει στο έδαφος, ο νεαρός δεν τον υπάκουσε. Υποχωρώντας γρήγορα, ο Ουίλσον πυροβόλησε πολλές φορές.

«Ήξερα όταν αν με έφτανε, θα με σκότωνε», κατέθεσε.

Ο Ουίλσον είπε ότι δεν γνωρίζει πόσες σφαίρες χτύπησαν τον Μπράουν, αλλά πρόσθεσε ότι είδε τουλάχιστον μία. Ο Μπράουν έπεσε στο έδαφος με το πρόσωπο προς τα κάτω και ο αστυνομικός τότε είπε ότι γνώριζε πως σκοτώθηκε.

Αργότερα, όταν έφτασαν ενισχύσεις στο σημείο του συμβάντος, ένας ανώτερός του ρώτησε τον Ουίλσον τι συνέβη. «Είπα, έπρεπε να τον σκοτώσω», δήλωσε ο αστυνομικός.

VIDEO