Γενικά

09 Δεκεμβρίου 2014 12:55

Πέθανε ο Ραλφ Μπάερ, «πατέρας» των video games

Text to Speech

Πλήρης ημερών «έφυγε» από τη ζωή ο πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και δημιουργός της πρώτης παιχνιδοκονσόλας, Ραλφ Μπάερ.

Ο Ραλφ Μπάερ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρώτη οικιακή κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, την περίφημη Magnavox Odyssey, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών.

Ο εβραϊκής καταγωγής Γερμανός εφευρέτης συνέλαβε την ιδέα για έναν διαφορετικό τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με την τηλεόραση, αντί απλώς να είναι παθητικοί δέκτες ανούσιων προγραμμάτων.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει το BBC, δημιούργησε επίσης τα πρώτα περιφερειακά για κονσόλες και εφηύρε πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Γεννημένος στη Γερμανία, ο Μπάερ εγκατέλειψε τη χώρα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Ασχολήθηκε με την επισκευή ραδιοφώνων και τηλεοράσεων τη δεκαετία του '40, υπηρέτησε στην αντικατασκοπεία του Αμερικανικού Στρατού, στο Λονδίνο, για τρία χρόνια και μετά τον πόλεμο σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Τηλεόρασης.

Η πρώτη φορά που πλησίασε στη δημιουργία ενός video game ήταν το 1951.

Η εταιρεία στην οποία εργαζόταν τότε  δεν εκτίμησε την φαεινή ιδέα  του και τα σχέδια του έμειναν στο συρτάρι μέχρι το 1966 όταν η εφεύρεση του κέντρισε το ενδιαφέρον του εργοδότη του στην εταιρεία Sanders Associates, ο οποίος την πριμοδότησε χρηματικά. Η πρώτη οικιακή κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών Magnavox Odyssey ήταν γεγονός.

Το 2006 ο  Μπάερ τιμήθηκε με το μετάλλιο Τεχνολογίας από τον τότε πρόεδρο Μπους και το 2013 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ενέταξε στη συλλογή του επτά βιντεοπαιχνίδια του.

Μέχρι το θάνατό του ο Μπάερ είχε περισσότερες από 150 πατέντες στο όνομά του.

 

VIDEO