Τουρκία

21 Μαρτίου 2015 15:02

Οτσαλάν: Να σταματήσει ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων κατά της Τουρκίας

Text to Speech

Μέσα από τη φυλακή ο παραδοσιακός ηγέτης των Κούρδων ζήτησε τη πραγματοποίηση συνεδρίου του ΡΚΚ, για το  σκοπό αυτό.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε σήμερα έκκληση προς την οργάνωσή του για την πραγματοποίηση συνεδρίου προκειμένου να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους.

«Θεωρούμε απαραίτητο για το ΡΚΚ να πραγματοποιήσει συνέδριο για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρει σε μήνυμά του ο Οτσαλάν που διαβάστηκε από κούρδους πολιτικούς στη διάρκεια συγκέντρωσης για τον εορτασμό του «Νεβρόζ», δηλαδή του κουρδικού νέου έτους.

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία για να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός, ξεκίνησε συνομιλίες με τον Οτσαλάν στα τέλη του 2012 με στόχο τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα των Κούρδων για αυτονομία, που μετρά τρεις δεκαετίες και 40.000 νεκρούς και που έχει πλήξει την οικονομία της περιοχής και την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό. Έκτοτε, δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος αλλά η πίστη των Κούρδων στον Οτσαλάν παραμένει ακλόνητη.

Από το 2013 βρίσκεται σε ισχύ εκεχειρία και όπως επισημαίνει το BBC υπάρχουν ελπίδες για τερματισμό της σύγκρουσης. Ο Οτσαλάν βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 εκτίοντας ισόβια για προδοσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO