Μέση Ανατολή

05 Απριλίου 2015 22:51

Τζιχαντιστές καμαρώνουν για την καταστροφή αρχαιοτήτων

Text to Speech

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με καταστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στην πόλη Χάτρα του Ιράκ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανάρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές να καταστρέφουν με όπλα και κασμάδες αρχαιότητες στην ιρακινή πόλη Χάτρα, την καταστροφή της οποίας είχε καταγγείλει πριν από ένα μήνα η UNESCO.

Η Χάτρα, αρχαία πόλη ηλικίας 2000 χρόνων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται 100 χλμ. νότια της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

«Το Ισλαμικό Κράτος μας έστειλε να καταστρέψουμε αυτά τα είδωλα γιατί αυτά λατρεύονται αντί του Θεού», εξηγεί ο ένας από τους δύο τζιχαντιστές. «Οργανώσεις των αποστατών δήλωσαν ότι η καταστροφή τέτοιων αρχαιοτήτων είναι έγκλημα πολέμου, συνεπώς τις καταστρέφουμε», προσθέτει.

Στις εικόνες, διακρίνονται αντάρτες να ξεριζώνουν γλυπτά από τοίχους, να τα στοχεύουν με το τουφέκι και να καταστρέφουν ένα άγαλμα χτυπώντας το με αξίνα.

Τα αντικείμενα που φαίνονται στο βίντεο είναι φτιαγμένα, ωστόσο, από μεταλλικές ράβδους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι αρχαιότητες στις οποίες έχει γίνει επισκευή και αποκατάσταση ή είναι πιο πρόσφατα αντίγραφα.

Η Χάτρα, μια πόλη που συνδυάζει την ανατολική και τη δυτική αρχιτεκτονική, ήταν ιδιαίτερα καλά διατηρημένη. Βρίσκεται περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Μοσούλης, το προπύργιο των τζιχαντιστών του ΙΚ στο Ιράκ, όπου οι εξτρεμιστές έχουν καταστρέψει δεκάδες έργα τέχνης στο μουσείο της πόλης.

Το ΙΚ επιτέθηκε επίσης στην αρχαία πόλη Νιμρούντ, βορειότερα, όπου οι τζιχαντιστές εισέβαλαν με μπουλντόζες.

Η Unesco καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, τονίζοντας μετά την ανάρτηση του βίντεο για την Χάτρα: «Οφείλουμε να σταθούμε ενάντια στις δυνάμεις που επιδιώκουν τη διαίρεση του Ιράκ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO