Ευρώπη

22 Απριλίου 2017 10:42

Γαλλία: κάλπες με το “βλέμμα” στην τρομοκρατία

Σε συναγερμό η Γαλλία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του δράστη της προχθεσινής αιματηρής επίθεσης.

Γαλλία: κάλπες με το “βλέμμα” στην τρομοκρατία
-

Με τις αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργού του δράστη της δολοφονίας του αστυνομικού στο Παρίσι να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στήνονται οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των αμφίρροπων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο 39χρονος δράστης Καρίμ Σερφί, γαλλικής υπηκοότητας, σκότωσε εν ψυχρώ έναν αστυνομικό στο κέντρο του Παρισιού, ενώ τραυμάτισε άλλους δύο και μία περαστική από το σημείο τουρίστρια, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Λίγη ώρα αργότερα το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο δράστης ήταν γνωστός των Αρχών. Είχε μάλιστα φυλακιστεί στο παρελθόν κατηγορούμενος για επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Τον Φεβρουάριο είχε προσαχθεί όταν είχε δηλώσει σε κοντινό του πρόσωπο ότι «ήθελε να σκοτώσει αστυνομικούς σε αντίποινα για αυτό που συμβαίνει στη Συρία», αλλά δεν είχε συλληφθεί ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε εξέλιξη τηλεοπτικό debate μεταξύ των έντεκα υποψηφίων, με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να δράττεται της ευκαιρίας για εκτόξευση νέων ρατσιστικών κορωνών.  Άλλωστε, είναι αυτή που εμφανίζει την υποψηφιότητά της ως την καλύτερη λύση έναντι της τρομοκρατίας, που έχει πολλάκις συγκλονίσει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ DEBATE

Οι περισσότεροι υποψήφιοι ακύρωσαν προγραμματισμένες δραστηριότητές τους εξαιτίας του περιστατικού, που έγινε μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε αποφασισμένος να δώσει μάχη κατά της τρομοκρατίας «με ατσάλινη γροθιά». «Κάποιοι δεν έχουν ακόμα καταλάβει καλά το μέγεθος του κακού που μας επιτίθεται», επεσήμανε ο Φιγιόν.

Ο κεντρώος ψηφοφόρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να μην υποταχθούν οι πολίτες στον πανικό», ενώ ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν ζήτησε να «αποφευχθούν οι βρώμικες και χυδαίες πολεμικές».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών κατά την εκλογή διαδικασία με 50.000 αστυνομικούς και 7000 στρατιώτες στους δρόμους.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)