Ευρώπη

01 Οκτωβρίου 2015 14:04

Πρωθυπουργός της Βαυαρίας: Θα στέλνω τους πρόσφυγες στο Ράιχσταγκ

Text to Speech

Ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) απείλησε ότι θα στέλνει τους πρόσφυγες κατευθείαν στη γερμανική βουλή, για να μη μένουν στη Βαυαρία.

Πρωθυπουργός της Βαυαρίας: Θα στέλνω τους πρόσφυγες στο Ράιχσταγκ

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχόφερ αισθάνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τον έχει αφήσει μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των προσφύγων.

Οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι βλέπουν τις σχέσεις τους να ψυχραίνονται μετά την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει να εισέλθουν ελεύθερα στη Γερμανία οι πρόσφυγες από την Ουγγαρία. «Ήταν ένα λάθος που θα μας επιβαρύνει για καιρό ακόμη», είχε δηλώσει ο Ζέεχοφερ στο περιοδικό Spiegel, ενώ είχε προσθέσει ότι δεν βλέπει κανένα τρόπο «να ξαναμπεί το πώμα στο μπουκάλι». Έκτοτε, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, η οργή του Βαυαρού πρωθυπουργού αυξάνεται.

Την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου, που έχει δεχθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου 170.000 πρόσφυγες, ο Ζέεχοφερ κατήγγειλε ότι η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου». Οι πολιτικοί δεν εξαιρούνται από τον κανόνα που λέει ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις των πράξεών μας», τόνισε.

Η οργή του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, έφτασε στο σημείο να αστειευτεί ότι, σε περίπτωση ανάγκης, η Βαυαρία «θα στέλνει τους πρόσφυγες που φτάνουν εδώ με λεωφορεία στο Ράιχσταγκ», το κτίριο της γερμανικής βουλής.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, σαν αυτόν της Ουγγαρίας, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων.

Στις 9 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας για να συζητηθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα του κρατιδίου και τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πρόταση της Γκέρντα Χάσελφελτ του CSU, οι πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική να λάβουν άσυλο θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να στέλνονται αμέσως πίσω στα σύνορα της χώρας.

Μια άλλη ιδέα που αναμένεται να συζητηθεί είναι να μεταφέρονται οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες με τραίνο κατευθείαν σε άλλα γερμανικά κρατίδια, χωρίς να καταγράφονται στη Βαυαρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO