Μέση Ανατολή

04 Ιανουαρίου 2016 18:00

Εξαπλώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Text to Speech

Μετά τη Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ περιορισμούς επέβαλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εξαπλώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Μπαχρέιν και Σουδάν ανακοίνωσαν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, μία ημέρα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να κάνει το ίδιο, αντιδρώντας στην επίθεση Ιρανών διαδηλωτών σε σαουδαραβικές διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Η εκτέλεση ενός επιφανούς σιίτη κληρικού, του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ από το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει διχάσει τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA στη Μανάμα.

«Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ, η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα.

Διαδηλώσεις σε Ιράν και Ιράκ

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη κατά της Σαουδικής Αραβίας που προχώρησε στην εκτέλεση ενός σιίτη θρησκευτικού ηγέτη και διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν έπειτα από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των διπλωματικών αντιπροσωπειών της.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του ιμάμη Χουσέιν και οι συμμετέχοντες άρχισαν να αποδοκιμάζουν την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Το Σάββατο οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν τον επιφανή σιίτη ιερωμένο Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ, πυροδοτώντας κύματα διαδηλώσεων σιιτών σε πολλές χώρες της περιοχής.

ΙΡΑΝ - ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ ΝΙΜΡ

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δύο χωρών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να πυρποληθεί στο Ιράν καθώς αναγράφεται σ' αυτή μια αραβική επιγραφή από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Ορισμένοι από το πλήθος αποδοκίμασαν τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ο οποίος, σύμφωνα με εκείνους, έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να διαρρήξει τις σχέσεις με το Ριάντ.

ΙΡΑΚ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΙΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΑΛ ΝΙΜΡ

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σήμερα στη Βαγδάτη και σε πόλεις με σιιτικό πληθυσμό στο νότιο Ιράκ, καταδικάζοντας την εκτέλεση του αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Νιμρ και συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη, μια πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία όπου βρίσκονται  κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, μεταξύ αυτών η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία της πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στην Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Ιράκ, και στις σιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα.

VIDEO