Ευρώπη

14 Ιανουαρίου 2016 23:34

“Εμφανίστηκε” ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Text to Speech

Έδωσε σημάδια ζωής δύο μήνες και μια ημέρα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.Ταυτοποιήθηκε 3ος τζιχαντιστής στο Σεν Ντενί.

“Εμφανίστηκε” ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ


Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους στην Ευρώπη, «εμφανίστηκε» δυο μήνες και μια μέρα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Γαλλικά και βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο 26χρονος Βέλγος, Μαροκινής καταγωγής, επικοινώνησε με τον Βέλγο δικηγόρο Σβεν Μαρί και ζήτησε να τον εκπροσωπήσει. Ο Μαρί είχε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να εκπροσωπήσει τον καταζητούμενο Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ο 26χρονος κατηγορείται πως είχε νοικιάσει ένα αυτοκίνητο με το οποίο μετέφερε τους τρομοκράτες στο θέατρο Μπατακλάν για την τρομοκρατική επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι είχε επαφές με το Ισλαμικό κράτος, το οποίο ανέλαβε και την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ταυτοποιήθηκε τρίτος τζιχαντιστής στο Σεν Ντενί

Ο καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε την 18η Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της εφόδου της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Σεν Ντενί, βόρεια του Παρισιού, μερικές ημέρες μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, αναγνωρίστηκε ως ο 25χρονος Βελγομαροκινός Σάκιμπ Άκρου, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών για τις επιθέσεις. 

Είχε γεννηθεί την 27η Αυγούστου 1990 στο Βέλγιο και η ταυτότητά του επαληθεύτηκε χάρη στη σύγκριση γενετικού του υλικού με υλικό που είχε ληφθεί από τη μητέρα του, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν σε ανακοίνωσή του. 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο καμικάζι είχε συμμετάσχει στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού μαζί με τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε στην έφοδο στο Σεν Ντενί. 

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι οκτώ από τους δέκα δράστες των επιθέσεων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους και είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 350 και πλέον. Πρόκειται για τον Αμπαούντ, τους Μπραχίμ Αμπντεσλάμ και Σάκιμπ Άκρου, που πήραν μέρος στις επιθέσεις εναντίον εστιατορίων και μπαρ, τους Όμαρ Μοστεφάι, Σάμι Αμιμούρ και Φουάντ Μοχάμεντ-Άγκαντ, που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, και τον Μπιλάλ Χάντφι, που ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που φέρεται να μετέφερε με αυτοκίνητο την ομάδα των καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς, καταζητείται. 

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι άλλοι δύο καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς είχαν εισέλθει στην Ευρώπη την 4η Οκτωβρίου μέσω Λέρου, όπου αναμίχθηκαν με αιτούντες άσυλο, και είχαν πλαστά διαβατήρια με τα ονόματα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ και Μοχάμαντ αλ Μαχμούντ. Η αληθινή τους ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

VIDEO