Τουρκία

08 Ιουνίου 2016 18:47

“Ανάβει φωτιές” η απόφαση Ερντογάν για την άρση ασυλίας των βουλευτών

Text to Speech

Η απόφαση αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, καθώς αφορά κυρίως βουλευτές του φιλο-κουρδικού κόμματος.

“Ανάβει φωτιές” η απόφαση Ερντογάν για την άρση ασυλίας των βουλευτών

Ενέκρινε τελικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα για την άρση της ασυλίας των βουλευτών. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δίκη 148 βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία είναι συγκλονισμένη από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, χτες στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα στο Μαρντίν, τα οποία τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Γιλντιρίμ, έσπευσαν να αποδώσουν σε κουρδικές δυνάμεις.

 Σειρά έχει η ενημέρωση των εισαγγελέων για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεκινήσουν την έρευνα εναντίον των 148 βουλευτών. Από δω και στο εξής οι εισαγγελείς θα μπορούν να καλέσουν τους βουλευτές για ανάκριση, θα μπορούν να τους κρατήσουν ακόμα και να τους συλλάβουν.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 796 υποθέσεις εναντίον τους, οι 300 εξ αυτών, έχουν να κάνουν με κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον βουλευτών του HDP. Για παράδειγμα, ο βουλευτής του HDP, Φαϋσάλ Σαρίγιλντίζ, κατηγορείται ότι είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, ότι παρείχε όπλα στην οργάνωση και ότι στήριζε τις δραστηριότητές της.

 Η βουλευτής του HDP, Τούμπα Χεζέρ Οζτούρκ που προσέφερε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του καμικάζι υπεύθυνου για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα στις 17 Φεβρουαρίου, κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας και υποκίνηση μίσους και εξύμνηση εγκληματιών.

Μόνο για τον αρχηγό του HDP εκκρεμούν 87 υποθέσεις εναντίον του που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προσβολή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι κατηγορίες για τον αρχηγό του CHP και του  MHP έχουν να κάνουν μόνο με προσβολή του προσώπου του προέδρου Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO