ΗΠΑ - Καναδάς

01 Σεπτεμβρίου 2016 16:41

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους “7 σοφούς” της Κοσμολογίας

Text to Speech

Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Τζέιμς Κρόνιν. Είχε τιμηθεί και από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους “7 σοφούς” της Κοσμολογίας

Ο Αμερικανός φυσικός Τζέιμς Κρόνιν, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1980 με το Νόμπελ Φυσικής, μαζί με τον Βαλ Φιτς, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου είχε διδάξει και όπου ήταν από το 1997 ομότιμος καθηγητής.

Ο Κρόνιν ήταν ένας από τους «επτά σοφούς» που είχε συμμετάσχει στο περσινό διεθνές Συμπόσιο Κοσμολογίας στην Αθήνα και είχε τιμηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Κρόνιν συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση του γιατί η ύλη «επιβίωσε» μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) του Σύμπαντος.

Τα πρώτα σχετικά πειράματα είχαν γίνει στη δεκαετία του ‘60 στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν των ΗΠΑ και αφορούσαν τη σχέση ύλης-αντιύλης.

Έκτοτε οι φυσικοί μιλάνε για τη θεμελιώδη ασυμμετρία μεταξύ ύλης και αντιύλης, που εξηγεί γιατί δεν αλληλοεξουδετερώθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουμε.

Οι διαφορετικοί νόμοι που διέπουν την ύλη και την αντιύλη, συνεχίζουν να ερευνώνται σήμερα σε ισχυρότερους επιταχυντές όπως του CERN.

Ο Κρόνιν είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, καθώς ο πατέρας και η μητέρα του είχαν γνωρισθεί σε μια τάξη ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο. Αργότερα ο πατέρας του -Τζέιμς και εκείνος- έγινε καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών στο Νότιο Μεθοδιστικό Πανεπιστήμιο του Ντάλας, εκεί όπου σπούδασε και ο μετέπειτα νομπελίστας γιος του, έχοντας ως δασκάλους «κολοσσούς» της φυσικής όπως ο Ενρίκο Φέρμι και ο Έντουαρντ Τέλερ.

Μεταξύ άλλων, ο Κρόνιν υπήρξε επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Πιέρ Οζέρ, μιας διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας, η οποία μελετούσε τις κοσμικές ακτίνες που «βομβαρδίζουν» τη Γη συνεχώς.

VIDEO